2021. december 4. szombat | Barbara, Borbála
Nagy fogások

Leucizmusban szenvedő, élénksárga harcsa került horogra

Leucizmusban szenvedő, élénksárga harcsa került horogra

Egészen különös színű, citromsárga harcsát fogott egy horgász Hollandiában. A tudósok szerint a hal valószínűleg leucizmusban szenved, ami egy ritka genetikai rendellenesség.

Egy hatalmas, vonagló, kopoltyús banánhoz hasonlította Martin Glatz azt az élénksárga harcsát, amely a horgára akadt a közelmúltban – írja az Origo

A profi horgász a hollandiai tavon horgászott épp ikertestvérével, Olivérrel, amikor találkozott a különös állattal. És bár saját bevallása szerint sok harcsát fogott már életében, de ehhez hasonlót még soha nem látott.

Bár profi horgásznak vallja magát, Martin Glatz először pánikba esett. „Soha nem láttam még ilyen vagy ehhez fogható harcsát. Még mindig le vagyok nyűgözve tőle” – mondta Glatz a LiveScience online tudományos portálnak.

A National Oceanic and Atmospheric Administration (NOAA) szerint egy európai harcsáról van szó, amely valószínűleg leucizmusban szenved, ami egy ritka genetikai rendellenesség, amely a bőr és a szőr pigmentációjának csökkenését okozza.

A leucizmus pigmentszegénységgel jár, amit emlősöknél, hüllőknél, madarakban és halakban is megfigyeltek: olyan feltűnő egyedeket eredményezhet, mint a sárga pingvinek és a fehér kardszárnyú bálnák. Néhány éve, 2017-ben egy leucizmussal született, sárga harcsát észleltek az iowai Mississippi folyóban, amely a Herald & Review helyi újság címoldalára került.

A tudósok emlékeztettek, a legtöbb európai harcsa teste sötétzöldes-fekete, néhány sárga folttal. Törzse rövid, hengeres, izmos farka hosszú és teste pikkelytelen. Színe alkalmazkodik a fenékhez, ilyenkor többnyire fekete, szürke, agyagos áradáskor akár sárga is lehet.

A horgász egyébként néhány fénykép elkészítése után visszaengedte a halat a vízbe, abban a reményben, hogy „nagyon nagyra" nő, ami talán még nagyobb meglepetést okoz egy másik horgásznak a jövőben.

Friss hírekért látogass el a Pecaverzum főoldalára!

Különleges történetek a Nagy fogások rovatunkban! Videókat néznél? Kattints IDE!

Küldj sztorit Te is!

Egy gombnyomással juttathatsz el nekünk fotót és szöveget! Kattintsd IDE, és már küldheted is a sztoridat!

(fotók: Martin Glatz, Michael McCarthy)

Pecaverzum a közösségi médiában:

Kövessétek Facebook-oldalunkat!

Csatlakozzatok hozzánk Instagramon!

Iratkozzatok fel Youtube-csatornánkra!