2023. február 5. vasárnap | Ágota, Ingrid
Nagy fogások

Pontban éjfélkor ijesztette meg a horgászt a „félelmetes boszorkány”

Pontban éjfélkor ijesztette meg a horgászt a „félelmetes boszorkány”

Többször kifogták már a „boszorkányt” Orfűn. A hal most veszített a tömegéből két évvel ezelőtti állapotához képest. Minden bizonnyal beteg, gond van a gerincével, és lehet, hogy a petefészkével is.

Elmondása szerint félelmetes kalandban volt része Stehr Rolandnak, aki az orfűi Pécsi-tavon december 3-án, éjfélkor nagyon furcsa kinézetű pontyot csalt horogra. 

A hal a behúzott szereléken felkínált 24 milliméteres, halas ízesítésű bojlira csábult el, és tízperces parti fárasztást követően került szákba. 

„Nagyon gyengén ettek a halak, de ez egy elég erős húzós kapással jelentkezett. Nem kellett bemenni érte, mert nem volt előttük akadó” – mesélte a Pecaverzumnak Roland, aki egyből felismerte a jellegzetes formájú pontyot, ugyanis korábban már egyszer kifogta. 

„2020. június 6-án 12,80 volt a tömege, most visszaesett körülbelül két kilót ahhoz képest. Biztos, hogy beteg a gerince, talán telepítéskor sérülhetett meg, vagy kiskorában megharapta egy harcsa” – vélekedett Roland. 

A halról készült fényképet feltette az egyik orfűi horgászcsoportba, ahol többen is jelezték, hogy már ők is találkoztak vele korábban. 

„Sokan írtak privátban, hogy ezt el sem hiszik. Amikor ráfektetjük a matracra, már ott látszik, hogy nagyon csúnya formája van. Amikor pedig felemeled, akkor megnyaklik az egész hal” – árulta el a sikeres horgász, aki szerint leginkább egy „boszorkányhoz” hasonlít.  

„Pontban éjfélkor érkezett, félelmetes, ijesztő volt az egész. Alig meri megfogni az ember az ilyen halat, nem tudod, hogy mit okozol neki, ha felemeled törött gerinccel” – mondta, hozzátéve, hogy nagyon kíméletesen bántak vele, sebeit lefertőtlenítették visszaengedés előtt. 

Így nézett ki a „boszorkány” 2016-ban, amikor 6 kiló körül lehetett, Seres József tarthatta a kezében:

És így festett 2020. június 6-án, amikor 12,80 kilót nyomott:

A különös pontyról készült fotókról kikértük a Magyar Haltani Társaság (MHTT) tiszteletbeli elnökének a véleményét. 

„A gerincproblémát én is valószínűsítem, de feltételezek még valami mást is. Nem zárható ki a petefészek gyulladása sem. A fejlődési rendellenesség ivadékkorban alakulhatott ki” – nyilatkozta Harka Ákos a Pecaverzumnak. 

A tiszteletbeli elnök a képeket további elemzésre továbbküldte kollégáinak, akik a későbbiekben szintén véleményt formálnak majd a „boszorkányról”.

Még több friss hírért KATTINTS IDE!