2024. június 19. szerda | Gyárfás
Nagy fogások

Villámlások közepette fárasztották az RSD második legnagyobb amurját – fotókkal

Villámlások közepette fárasztották az RSD második legnagyobb amurját – fotókkal

Pár gramm híján 33 kilogrammos amurt tereltek partra a Ráckevei-Soroksári Duna-ág (RSD) főágából, Makádnál. A halat hitelesítették a halőrök, és a rekordlista második helyére kerül.

Bán Szabolcs tavaly nyár óta vezeti a Ráckevei Dunaági Horgász Szövetség (RDHSZ) rekordlistájának busa szekcióját egy 69 kilós példánnyal, amelyet kuttyogatva akasztott.

A fiatal horgász most arról értesítette a Pecaverzumot, hogy édesapja, Bán József minden idők második legnagyobb amurját emelte ki az RSD-ből. 

Május 17-én, pénteken 22 óra körül érkezett a kapás, amely egyáltalán nem a nagy halakra volt jellemző, a jelző össze-vissza csipogott, így először egy dévérre gondoltak. Aztán a bevágásnál kiderült, hogy mégis valami komolyabb lehet a horgon.

„Apu egyből beugrott a csónakba az erős, viharos szélben, villámlások közepette. Nem volt egyszerű dolga, de tíz perc alatt így is meg tudta szákolni” – mondta Bán Szabolcs. 

Amikor a hal partra ért, egyből értesítették a halőröket, akik éppen a túloldalon tartózkodtak. „Beugrottam a csónakba, és áthoztam őket. A hitelesítéskor a mérleg 32,95-öt mutatott, a hal hossza 110, míg a kerülete 80 centiméter volt” – mesélte.

„Mindig beáztatott, kemény szemű, ízesítés nélküli kukoricával horgászunk kifejezetten amurra, ez most is így volt. A szereléket a feléig húztuk be, ameddig a szabályok engedik. Bóját nem használunk, egy akadó van előttünk, azt igyekszünk mindig kikerülni” – tette hozzá Szabolcs.

Azt is megtudtuk, hogy édesapjának ez élete legnagyobb amurja, amely a RSD rekordlistájának második helyére kerül.

Az első helyen Nédó Attila áll, aki 2011 augusztus 18-án egy 35 kilós amurnak örülhetett. 

Az apa-fia páros külön köszönetet mondott Bán Zoltán és Mándoki Bence halőröknek a gyors munkáért az éjszaka közepén.

Aztán május 20-án, vasárnap délelőtt Bán Szabolcs is fáraszthatott egy rekordlistás, 23,36 kilós amurt, amelyet szintén hitelesítettek. Miután ez megtörtént, a halőrök viccesen mondták is nekik, hogy most már pihenjenek egy kicsit.

Még több friss hírért KATTINTS IDE!

(fotók: Pecaverzum/Bán Szabolcs)