2024. november 23. szombat | Kelemen, Klementina
Peca+

7 ezer forintért árultak halászlét a Bajai Halfőző Fesztiválon

7 ezer forintért árultak halászlét a Bajai Halfőző Fesztiválon

Két év kihagyás után július 8-9-én, pénteken és szombaton rendezték meg a 25. Bajai Halfőző Fesztivált, amely nagy érdeklődés mellett zajlott. Sajnos az infláció a Sugovica-parti városba is begyűrűzött, volt olyan vendéglős, aki 7 ezer forintért kínálta a halászlé adagját.

A baon.hu tudósítása szerint a rendezvényt idén megváltoztatták a szervezők, a Szentháromság téren sokkal szellősebben, távolabb helyezték el az asztalokat. A szerencsésebb halfőzők a Sugó-parton, a fák árnyékában főzhettek, de a bevállalósak a 32 fokos tűző napon készítették a halászlevet.

Voltak olyan fiatalok, akik most először látogattak a városba a fesztivál idejére és kíváncsian szemlélték a több száz bográcsot a Szentháromság téren, ahol más napokon autók parkolnak, de közülük csak páran főztek.

– A halfőzés a bajai embereknek fontos programja, amivel világhírnevet tudott szerezni a város. A hallé pedig bekerült a Hungarikumok közzé. Ez egy olyan ősi étel, ami engem mélyebben is érint, mert az én őseim halászok voltak. Köztudott, hogy a halászok a leggyorsabban és legegyszerűbben elkészíthető étele a hal volt. Egész nap hajóztak, mikor megálltak megfőzték a halat, megették és az én őseim több évtizeden keresztül így csinálták. Nekünk ez több mint halászlé, több mint gasztronómia, nekünk ez családi hagyomány – nyilatkozta Kaiser János, a Kaiser panzió tulajdonosa, aki családjával és barátaival mind a 25 halfőző fesztiválon részt vett.

A nehéz gazdasági helyzet a vendéglátósokat éppúgy sújtja, mint bárki mást, és ez érezhető volt a bajai rendezvényen is, ahol az árak a csillagos egekbe emelkedtek.

A vg.hu tudósítása szerint több helyen is azzal lehetett szembesülni, hogy az étlap és az itallap kifejezetten ennek a hétvégének szólt: a halászlé ára például az egyik ismert csárdában 3950 és 6990 forint között mozgott. Az előbbi a tészta nélküli alapváltozat pontyból, az utóbbi a vegyes halászlé harcsa- és pontyszelettel, tésztával. 

A haltöpörtyű ára az alapanyagtól függően 2490 vagy 2990 forintba került, a drágább nem pontyból, hanem szürkeharcsából készült. Egy harcsapaprikásért túrós csuszával is közel 5000 forintot kértek, a magvas köntösben kínált filézett süllő ára viszont megállt 4000 alatt.

Képgaléria a fesztiválról: 

Friss hírekért látogass el a Pecaverzum főoldalára!

(fotó: Bajai Halfőző Fesztivál FB-oldala)