2024. május 21. kedd | Konstantin
Peca+

Egészben sütnek meg egy közel hatvankilós harcsát

Egészben sütnek meg egy közel hatvankilós harcsát

Világrekord-kísérletre készülnek Balatonlellén! Július 3-án egy közel hatvankilós, több mint két méter hosszú harcsát készít el egyben, grillezve Rózsa Gábor mesterszakács.

Balatonlelle idén ünnepli önálló várossá válásának 30. évfordulóját. Ebből az alkalomból nagyszabású programsorozattal készülnek, melynek az egyik fő attrakciója nem más lesz, mint egy harcsasütő világrekord-kísérlet.

Az ötletgazda Rózsa Gábor mesterszakács, aki tíz évvel ezelőtt szintén egy különleges tervvel állt elő. Akkor 7500 adag Balatoni halászlét készített el, melynél többet azóta sem sikerült főznie senkinek a világon, pedig voltak próbálkozások.

„Arra az alkalomra elkészítettem a balatoni halászlé receptúráját. A leves nem a szokásos alapanyagokból készült, hanem a hozzávalóit a hajdani, balatoni halász életmódhoz kapcsolódó hagyományok szerint gondoltam újra. Tíz évvel ezelőtt 7500 adagot készítettünk belőle egy négy és fél köbméteres óriásbográcsban. Az évforduló alkalmából most ismét főzünk belőle 2500 adagot. Ez egy passzírozott, sűrű, zöldséges halászlé lesz pontypatkóval” – részletezte a Pecaverzumnak Rózsa Gábor.

Emellett azonban egy újabb rekordkísérlettel is készül a mesterszakács. Egy közel hatvankilós harcsát akar meggrillezni, méghozzá egyben. „2008-ban a Budapesti Halfesztiválon ugyan megpróbálták már ezt egy harminckilós harcsával, de az sajnos nem sült át. Úgy gondoltam, emelem a tétet! Már megvan a harcsánk, nagyon jó egészségi állapotnak örvend, már kétszeri állatorvosi ellenőrzésen is átesett és egy nyolcköbméteres kádban úszkál. Napi 4-5 kiló keszeget és kárászt eszik meg. Egy hazai tóból származik és most Kalocsán, a Gyuri Halnál gondoskodnak róla” – tudtuk meg Rózsa Gábortól, aki elárulta azt is, hogy bizony lemérni sem volt egyszerű ezt a színtiszta izomból álló erős harcsát. A hal másfél hete 55,3 kilogramm volt, és hossza pedig 207 centiméter. A mesterszakács szerint a súlya a rekordkísérletre eléri majd az 56-57 kilogrammot.

„Egy speciálisan erre az alkalomra készített sütőben fogjuk majd egyben meggrillezni, körülbelül 270 kiló erdélyi faszén felett. 11.30-kor tesszük fel, és körülbelül 4-4 és fél óra alatt készül majd el. A sütést azonban megelőzi majd egy háromnapos pácolás” – tette hozzá a mesterszakács.

A világrekord-kísérlet jótékony célt szolgál. „Kiteszünk majd egy dobozt, amibe mindenki annyi pénzt dob, amennyit gondol. Az összegyűlt pénzzel a Balatonlellei Mentőállomást és a Magyar Gyerekmentő Alapítványt szeretnénk támogatni” – fűzte hozzá a mesterszakács, aki reméli, hogy sikerül az újabb világrekord.

A kísérletben Rózsa Gábor segítségére lesz az ország több, neves szakácsmestere is. Az elkészült óriás harcsát pedig természetesen a rendezvényre ellátogatók is megkóstolhatják majd július 3-án, Balatonlellén. 


(fotó: illusztráció)

Pecaverzum a közösségi médiában:

Kövessétek Facebook-oldalunkat!

Csatlakozzatok hozzánk Instagramon!

Iratkozzatok fel Youtube-csatornánkra!