2022. június 27. hétfő | László
Peca+

Egymilliós főrajzás – nyolcéves csúcsot döntött a tiszavirágzás június 20-án

Egymilliós főrajzás – nyolcéves csúcsot döntött a tiszavirágzás június 20-án

2014 óta nem történt olyan nagyságú tiszavirágzás a Tiszán, mint június 20-án, hétfőn Tiszainoka és Tiszakürt térségében, ahol megfigyelések szerint a nősténytúlsúlyos rajzás elérte az egymillió körüli csúcsot.

A Hortobágyi Nemzeti Park Igazgatóság (HNPI) tudósítsa szerint a Tisza-tónál az öblítő-csatornákon június 18-án, szombaton este igen látványos rajzás volt.

 Vasárnap már lényegesen kevesebb kérész jelent meg, ám meglepő módon a napnyugtát követően Tiszainoka közelében tízezres nagyságrendet meghaladóvá fejlődött a vasárnap esti rajzás.

„A folyón még igazán nagy rajzást eddig nem tapasztaltunk” – írta a HNPI június 20-án, hétfőn délelőtt, hozzátéve, hogy kíváncsian várják a következő estéket. 

Nos, a várakozások maximálisan beváltották a hozzájuk fűzött reményeket, ugyanis a tiszavirágzásról napi rendszerességgel beszámoló tiszaviragzas.hu oldalon megjelent legfrissebb beszámoló szerint 2014 óta nem volt történt olyan nagyságú tiszavirágzás a Tiszán, mint június 20-án Tiszainoka és Tiszakürt térségében.

„A rajzás körülbelül negyed nyolc tájékán mintegy százezres nagyságrendet ért el, de nem gondoltam volna, hogy ez még fejlődni fog. Az idén a rajzás nősténytúlsúlyos, ami nyolc óra körül érte el az egymillió körüli csúcsot. Teljesen sötétedésig, 9 óráig, folytatódott a repülés” – olvasható tudósításban, amelyből kiderül az is, hogy a víz 26,1, a léghőmérséklet 32 fokos volt a főrajzás napján.   

„Aki ma itt volt, életre szóló élménnyel távozhatott” – fogalmazott jelentésében az oldalt szerkesztő Tálas László, a HNPI pár hónapja nyugdíjba vonult munkatársa, aki a mai napig szervez túrákat a Tiszán. 

A HNPI-től a Pecaverzum megtudta, a tiszavirágzás.hu-n megjelenő írások hitelesek, és azok hivatalos szakmai beszámolóknak is tekinthetők.  

Az oldalon túrákra is lehet jelentkezni, amelyek a Tiszakürti Arborétumtól indulnak, a résztvevőket este szalonnasütésre várják.

Ámulatba ejtő videón csodálhatjuk meg a tiszavirágzást. Nézd meg a felvételt IDE KATTINTVA!

Friss hírekért látogass el a Pecaverzum főoldalára!

(nyitókép: HNPI/Kiss Ferenc)