2022. május 21. szombat | Konstantin
Peca+

Elsüllyedt vitorlást emeltek ki a Balatonból

Elsüllyedt vitorlást emeltek ki a Balatonból

Egészen látványos, ritkán látott esetet bemutató videót közölt a Vízimentők Magyarországi Szakszolgálata arról, ahogy kiemelnek egy 25 láb hosszú, vagyis több mint 7 méteres vitorlást a Balaton fenekéről – írja a Telex.

A hajó még október 9-én, a Szüreti Regattán süllyedt el, a mentésére viszont csak később, október 15-én nyílt lehetőség a vízimentők közlése szerint.

A vitorlás legénysége akkor, a süllyedés időpontjában épségben parta jutott a közelben hajózók, a rendezők motoroshajója, illetve a vízimentők segítségével.

„Egy elsüllyedt hajó kiemelése minden esetben izgalmas feladat a mentés megtervezésétől a kivitelezésig, és a csapat minden tagja számára felemelő látvány, amikor a vontatóhajó elindul a szerencsétlenül járt vitorlással a kikötőbe” – olvasható a munkálatokról, amelyben 14 vízimentő vett részt és 12 óráig tartott. 

A mentés során egy tonna emelőerővel bíró ballonokat rögzítettek a hajótesthez, a tőkesúly elé és mögé. „Ezt a feladatot nagyon precízen kell elvégezni, hiszen ha lecsúsznak az emelés során, megsérülhet a hajó, és a mi eszközeink is, arról nem is beszélve, hogy még hosszabbra nyúlik a mentés” – írták a vízimentők.

Hozzátették: ezeknek a ballonoknak a rögzítésén négy búvár dolgozott a 10 fokos vízben, ahol a látótávolság alig pár centiméter volt. Az elsüllyedt hajót összesen hat ilyen ballonnal hozták fel a víz felszínére – a kiemelés maga hétórás művelet volt a korábbi előkészítések után. 

A ballonos technikát egyébként nem régóta alkalmazzák a vízimentők, a korábban használt ballonokba a vízben tartózkodó búvároknak kellett beengedni a levegőt, ez viszont magában hordozta azt a veszélyt, hogy a búvár beszorul a ballon és a hajó közé.

Miután kiszivattyúzták a vizet a kiemelt vitorlásból, azt Alsóörsre vontatták.

Friss hírekért látogass el a Pecaverzum főoldalára!

(fotó: vizimentok.hu)

Pecaverzum a közösségi médiában:

Kövessétek Facebook-oldalunkat!

Csatlakozzatok hozzánk Instagramon!

Iratkozzatok fel Youtube-csatornánkra!