2024. július 17. szerda | Elek, Endre
Peca+

Kóbor kutyák karmai közül mentettek ki egy szarvast a Maconkai-víztározónál – fotókkal

Kóbor kutyák karmai közül mentettek ki egy szarvast a Maconkai-víztározónál – fotókkal

Kóbor kutyák támadtak meg egy bálamadzagba gabalyodott szarvast a Maconkai-víztározónál. Az állat a horgászok felé vette az irány, és beugrott a vízbe. Az eset végül szerencsésen zárult, mert a nagyvadat a kiérkező vadászok befogták, és visszavitték feltételezett élőhelyére.

A Bátonyterenye-Maconkai Szabadidő- és Sporthorgász Egyesület (BSHE) közleménye szerint a Mátra lábainál az elszaporodott nagyvadállomány számos olyan jelenséget eredményezett, melyekre egyre inkább fel kell készülni a Maconkai-víztározónál.

A megtelepedett farkasok mellett sok a kóbor, elvadult kutya is, melyek szintén vadásznak a gyenge vagy sérült egyedekre. 

Július 3-án, szerdán délután a halőrök arról kaptak értesítést, hogy egy szarvast döntöttek le éppen a Zagyva-mederben, az egyesített műtárgy (zsilip) alatt. 

Miután a kutyákat elzavarták, kiderült, hogy a fiatal, három-négyéves dámbika a gyakorlatban vak volt a fejére tekeredett bálamadzagok tömege miatt, melyeket talán agancstisztogatás közben tekerhetett így magára. Ezért volt könnyű préda, de szerencsére jó helyre menekült. 

Ezt követően viszont tovább szaladt egyenesen a Nyári kikötőig, ahol a helyfoglaló horgászok meglepetésére beugrott a vízbe és körbe-körbe úszni kezdett. 

Mintegy harminc percig tartott a mutatvány, majd az időközben kiérkezett helyi vadászok egy csónakkal utolérték, lasszót dobtak a fejére, és kivontatták a sólyára. 

A partra érkezéskor a lábait is sikerült összekötni, és mivel a sebei nem voltak súlyosak, a látását korlátozó függeléktől megszabadulva egy terepjáróval visszautazott feltételezett élőhelyére. 

„Maga az eset nem az első volt a tórendszer területén, s biztosan nem is az utolsó lesz. A lényeg a szarvas számára kedvező (életmentő) végkifejlet és az, hogy a vad ezúttal sem okozott kárt vagy sérülést. A tanulság? Egy ilyen elhelyezkedésű és forgalmú területen mindig történhet valami extra esemény, ezért is közös érdek a halőrök állandó jelenléte. Bízzunk a rendkívüli eseményektől mentes nyári szüneti folytatásban!” – írták a tájékoztatóban. 

Még több friss hírért KATTINTS IDE!

(nyitókép: BSHE)