2023. december 2. szombat | Melinda, Vivien
Peca+

Második világháborúban elsüllyedt hajóroncs került víz fölé Vámosszabadinál

Második világháborúban elsüllyedt hajóroncs került víz fölé Vámosszabadinál

Vámosszabadi határában az alacsony vízállás miatt előbukkant egy második világháborúban elsüllyedt hajó a Duna árterében. A hajóforgalmat nem akadályozza.

Még mindig apad a Duna, csökken a vízállás. Nagybajcsnál augusztus 15-én, hétfőn 13 órakor már csak 11 centimétert mértek. A vízállás jelenleg (augusztus 17-én 13 órakor) 13 centi.

A folyó alacsony vízszintje miatt Vámosszabadi határában előbukkant egy második világháborúban elsüllyedt hajó roncsa a Duna árterében. A helyszínen az MTI fotósa, Krizsán Csaba készített fényképeket.

Az Új szó beszámolója szerint legutóbb 2018-ban vált láthatóvá, és már akkor is sok érdeklődőt vonzott a kavicszátonyokra a hajóroncs.

Akkor a Magyar Honvédség is felhívta a Duna menti települések figyelmét, hogy az alacsony vízállással világháborús roncsok és fegyverek kerülhetoronek a felszínre. 

A Duna mentén 1944 végétől komoly harctevékenység folyt. Ezt a szakaszt – a Komárom és Dunacsúny közöttit – 1945. március végétől érte el a front. Vélhetően a Vámosszabadi magasságában a medvei hídtől egy kilométerre található elsüllyedt hajó egy találatot kapott szovjet naszád lehet. 

A roncs a hajózási útvonaltól távolabb található, a hajóforgalmat nem zavarja. 

Új sziget jött létre Gerjennél a Dunában. Nézd meg a drónvideót ITT!

Még több friss hírért KATTINTS IDE!

(fotók: MTI/Krizsán Csaba)