2025. január 30. csütörtök | Martina
Peca+

Szegeden vagy Baján esznek több halat?

Szegeden vagy Baján esznek több halat?

Magyarországon a halfogyasztás szezonális jelenség, különösen a karácsonyi és húsvéti időszakban emelkedik meg a kereslet. A halfogyasztás jelentős részét a ponty teszi ki, amely a hazai konyhák egyik legnépszerűbb alapanyaga. Szegeden és Baján különösen magas az éves fogyasztás az erős gasztronómiai hagyományok miatt.

Magyarországon az éves átlagos egy főre eső fogyasztás 7 kilogramm körül mozog. Ennek legnagyobb részét a karácsonyi és húsvéti időszakban fogyasztják el a magyarok, amikor vallási és hagyományos szokások erősítik a halételek iránti keresletet. Azonban az év többi szakaszában jelentős visszaesés tapasztalható, különösen az első negyedévben, amikor a disznóvágások jellemzőek – írja a Délmagyar

Érdekes adat, hogy míg az országos átlag 7 kilogramm körül alakul, Szegeden ez az érték elérheti a 15-16 kilogrammot, Baján pedig akár a 30 kilogrammot is, köszönhetően a helyi gasztronómiai hagyományoknak. Szegeden például szinte minden étterem tart halat az étlapján, és az ételek alapanyagai nagy része helyi a halgazdaságból származik.

„Tavaly az éves értékesítésünk 29 százaléka az első negyedévben valósult meg, míg a második negyedévben ez az arány 18 százalék – nyilatkozta Sztanó János a Szegedfish Kft. ügyvezetője. – Ez részben attól függ, hogy húsvét mikorra esik. Nyáron, a kerti partik és nyaralások idején az értékesítésünk elérte az éves mennyiség 20 százalékát, míg az év végi, karácsonyi negyedévben 32 százalékos volt a részesedés. Az első negyedévben a halkitelepítések is segítik az értékesítést, mivel a horgászegyesületek ilyenkor aktívak. A Magyar Akvakultúra és Halászati Szakmaközi Szervezet (Mahal) tagjai vagyunk, emellett pedig a Magyar Országos Horgász Szövetségnek (Mohosz) is speciális beszállítói vagyunk.”

A magyar halfogyasztás szinte egyeduralkodó fajtája a ponty, ami a Szegedfish halértékesítésének 80 százalékát teszi ki. Emellett a szürkeharcsa és a busa is népszerű, bár kisebb mértékben. 

A szegedi tükörponty különösen büszkeségre ad okot, mivel uniós földrajzi oltalom alatt áll, és tiszta íze miatt kiemelkedik a hazai kínálatból. A helyi halgazdaságokban termelt friss halak minősége jelentősen hozzájárul ahhoz, hogy a magyar konyhákban és éttermekben különleges ételek készülhessenek belőlük.

Az elmúlt években számos program indult a halfogyasztás ösztönzésére, például a „HalPéntek” kampány vagy a Magyar Halgazdálkodási Operatív Program. Ezek során receptkönyveket, kiadványokat készítettek, hogy új ötletekkel gazdagítsák a hagyományos magyar halételek sorát. Ezek a kezdeményezések Sztanó szerint lassú, de folyamatos növekedést eredményeztek a halfogyasztásban.

Még több friss hírért KATTINTS IDE!

(nyitókép: Szegedfish Kft.)