2022. augusztus 18. csütörtök | Ilona
Peca+

Szuperföldrengés előjele lehet a partra vetődött mélytengeri hal

Szuperföldrengés előjele lehet a partra vetődött mélytengeri hal

A partra mosódó, titokzatos mélytengeri halak megjelenését régóta földrengések baljós előjelzőjének tekintik.

Egy ritka csendes-óceáni, a mélytengeri horgászhalak rendjébe tartozó korbácsoshalat találtak a kaliforniai San Diego tengerpartján – írja a CBS News alapján a ma.hu.

„Először azt hittem, hogy ez egy medúza vagy ilyesmi, aztán odamentem, és egy kicsit alaposabban megnéztem, majd mások is köré gyűltek, és akkor láttam, hogy ez egy nagyon szokatlan hal” – mondta a fényképeket készítő Jay Beiler, aki a Torrey Pines State Beachen találkozott a hallal.

„A rémálmok tárgya, a szája majdnem véresnek tűnt! Azt mondanám, hogy körülbelül egy méter hosszú volt” – emlékezett vissza. 

A Scripps Institution of Oceanography jelentése szerint a példány egy csendes-óceáni korbácsoshal volt, a Csendes-óceánban mindenütt megtalálható nagyobb horgászhalak egyike.

A fajt azonban csak néhányszor látták Kaliforniában – emlékeztetett Ben Frable, a Scripps tengeri gerinces gyűjteményének vezetője.

A csendes-óceáni korbácsoshal-fajok a Kaliforniai Tudományos Akadémia szerint 600 és 1000 méter közötti mélységben élnek, ahová nem hatol be a napfény. A halak a fejükről egy húsos, biolumineszcens csalit használnak a zsákmány odavonzására.

A Tűzgyűrű partjainál partra mosódó, titokzatos mélytengeri halak megjelenését régóta földrengések baljós előjelzőjének tekintik. A legenda szerint a szíjhalak, amelyeket japánul „a tengeri isten palotája hírnökeinek” neveznek, felemelkednek és partra szállnak egy földrengés előtt.

Kaliforniában már amúgy is régóta esedékes egy földrengés – hívták fel a figyelmet. Az amerikai államban ugyanis körülbelül 80 éve késik a „The Big One” (a nagy szuperföldrengés) bekövetkezése, vagyis azzal a hatalmas földrengés, amely időszakosan megrázza Kaliforniát. Ilyen esetekben a tektonikus lemezek egymás mellett csúsznak el az 1300 kilométer hosszú Szent András-törésvonal mentén.

Az amerikai földtani intézet szerint 31, illetve 20 százalékos a valószínűsége annak, hogy Los Angelesben és a San Franciscó-i öböl térségében 7,5-ös erősségű, azaz majdnem Big One szintű földrengés következik be.

A legutóbbi Big One 1906-ban történt, egy 7,9-es erősségű rengés, amely 300 mérföldnyi törésvonalat mozgatott meg, lerombolta San Francisco nagy részét, és több mint 3000 ember halálát okozta az USA történetének leghalálosabb földrengésében.

Dr. Lucy Jones szeizmológus szerint egyszerűen nem nagyon lehet tudni, hogy pontosan mikor jöhet a szuperrengés. Az eddigi tapasztalatok alapján teljesen véletlenszerű annak bekövetkezése. 

Félelmetes felvételen örökítették meg a cápakannibalizmust. Nézd meg a nem mindennapi videót IDE KLIKKELVE!

A krétából származó bojtosúszós hal kövületét találtak meg tudosók. Tudj meg többet IDE KATTINTVA!

Kardhalhoz hasonlító őshüllőt fedeztek fel! Fotókért BÖKJ IDE!

Friss hírekért látogass el a Pecaverzum főoldalára!

Különleges történetek a Nagy fogások rovatunkban! Videókat néznél? Kattints IDE!

Küldj sztorit Te is!

Egy gombnyomással juttathatsz el nekünk fotót és szöveget! Kattintsd IDE, és már küldheted is a sztoridat!

(fotó: CBS News)