2024. március 1. péntek | Albin
Versenyek

Kifogták a Gyékényesen zajló nemzetközi verseny legnagyobb pontyát – fotókkal, videóval

Kifogták a Gyékényesen zajló nemzetközi verseny legnagyobb pontyát – fotókkal, videóval

November 25-én, szombat reggel hét órakor kezdődött és december 2-án hét órakor fejeződik be az I. International Winter Carp Cup Gyékényes (IWCCG).

A Gyékényesi Kavicsbányatavon első ízben, kissé szokatlan időpontban zajló versenyre 38 csapat nevezett, a magyarokon kívül hat szlovák, két cseh és egy-egy svájci és osztrák. A főszponzor a Saturbaits.

A 114 órás megmérettetés első pontyát a nyitónapon a svájci Balaton Carp.com szákolta.

A csapat egyik tagja egy videóban elmondta, húzós volt az előző este, mert a szervezők bulit rendeztek, és ugyan „elég jól sikerült a garatra felönteni”, azért hajnalban még az előkéket megkötötték, majd időben felkeltek a kezdésre.

Az IWCCG szervezői november 28-án, kedden este remek hírrel jelentkeztek a közösségi médiában: 20 kilogrammot meghaladó pontyhoz indultak el mérlegelni.

Az esemény hivatalos eredménykövető oldalán megjelent fogási adatból az is kiderül, hogy az egészen pontosan 21,8 kilogrammos példányt a Szlovákia színeiben szereplő Bott Tamás, Oletics Gábor és Tatai Krisztián alkotta MKproCarp T&J terelte szákba.

„Egy igazi, jellegzetes gyékényesi matuzsálemet csaltak horogra. Reméljük, hogy Gyékényes megmutatja a verseny hátralévő részében azt az arcát, amiért nagyon sokak kedvenc horgásztava” – fogalmaztak a Facebookon.

 

A mérlegelésről videó is készült:

November 29-én, szerda reggelre is jutott egy 20 kiló feletti tükrös, de annak a tömegét egyelőre nem árulták el.

Az IWCCG-re háromfős csapatok jelentkezését várták, a nevezési díj 1000 euró volt. A végső győztes 5000, a második helyezett 2500, a harmadik pedig 1000 eurót kap, de további 500 euró jár a különdíjak mellé. Ilyen a verseny legnagyobb halának kifogása vagy a szektorokban elért 1-3. helyezések.

A szervező Gyékényes és Környéke Horgász és Szabadidő Egyesület által meghirdetett szabályok alapján egy trió négy bottal horgászhat, botonként egy-egy egyágú horoggal. Csapatonként két csónak használata megengedett, és halradart is lehet alkalmazni.

A végelszámolásba kizárólag az a ponty számít bele, amelynek tömege eléri vagy meghaladja az öt kilogrammot. A verseny abszolút győztese az alábbi pontrendszer alapján értékelt legtöbb pontot kapó csapat lesz.

–  5-10 kg: 1 pont/kg

– 10-15 kg: 1,5 pont/kg

– 15-20 kg: 2 pont/kg

– 20-25 kg: 2,5 pont/kg

– 25-30 kg: 3 pont/kg

– 30+ kg: 5 pont/kg

A verseny negyedik napjának az összefoglalója:

Még több friss hírért KATTINTS IDE!

(nyitókép: IWCCG FB-oldala)