2024. március 1. péntek | Albin
Videók

Videó: így menekülhetünk meg, ha beszakadt alattunk a jég

Videó: így menekülhetünk meg, ha beszakadt alattunk a jég

Hasznos videót készített az Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság (OKF) arról, hogy mi a helyes teendő, ha beszakadt alattunk a jég.

„Ha beszakadunk a jégbe, akkor próbáljunk meg a part felé jelezni, hogy hallják, lássák azt, hogy velünk baj történt, és segítségre van szükségünk. Azonban ne várjuk meg a segítséget, hanem próbáljunk saját magunkon segíteni” – mondta Szél Norbert tűzoltó főhadnagy. 

Azt is tanácsolta, hogy vissza kell fordulni abba az irányba, ahonnan jöttünk, mert ott valószínűleg olyan vastagságú a jég, ami elbír minket.

„Megpróbálunk felfeküdni a víz felületére, és a hátunk mögött lévő jégfelületen kitolni magunkat a jég felületére. Nem biztos, hogy sikerülni fog, de legalább megpróbálunk a part felé közeledni, és remélhetőleg megérkezik a segítség” – ajánlotta az életmentő módszert, amelyet a videóban egy tűzoltó szemlélteti is. 

Szél Norbert arra is emlékeztetett, hogy Magyarországon tiltó rendelkezések vannak érvényben arra vonatkozóan, hogy mikor nem lehet jégre lépni. A legfontosabb, hogy a jég vastagságának legalább tíz centiméteresnek kell lennie. 

Minden fontos infó a jégen tartózkodás szabályairól ITT

Még több friss hírért KATTINTS IDE!

(nyitókép: BM Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság FB-videó képernyőfelvétel)