2024. március 3. vasárnap | Kornélia
Videók

Videó: levegőben rabolt füsti fecskére a világ egyik leggyorsabb hala

Videó: levegőben rabolt füsti fecskére a világ egyik leggyorsabb hala

Meghökkentő felvételeket készítettek arról, ahogyan az afrikai tigrishal (Hydrocynus vittatusa) vízfelszínről szinte kirobbanva elkap egy-egy füsti fecskét (Hirundo rustica).

A madár vélhetően csak egy pár korty vizet szeretne inni a felszínről, amikor a ragadozó hal elképesztő sebességgel megjelenik alatta, és többé-kevésbé sikeresen is támad.

Ha kell, a tigrishal képes szinte kirepülni a vízből, hogy elkapja a zsákmányt, de mint láthatjuk, egyáltalán nem jár minden esetben sikerrel.

Elképzeljük, hogy a horgászok a fenti felvételeket látva, a kacsára vagy békára hajazó műcsalijukat a sarokba dobják, és elgondolkodnak azon, hogy lehetne egy repülő füsti fecskét imitálni.

Ha ez egyszer összejön, akkor talán a topwater-, azaz vízfelszíni pecára rátromfolva víz feletti, repülő pergetésről is beszélgethetünk majd a jövőben?

A kérdés csak az, hogyan lehetne reptetni a műmadarat, de ha minket kérdeztek, erre is van egy ötletünk, amiről egyszer már írtunk is. Ez pedig nem más, mint a drónos pergetés.

De a tréfát félretéve, azért az afrikai tigrishal biztosan megfogható többféle módszerrel is, azaz nem muszáj a levegőben felkínálni a műcsalit. A fogait látva azonban eszünkbe jut, hogy a horogszabadításnál egy ilyen hal esetében hatványozottan kell koncentrálni.

További érdekes videók ERRE.

Még több friss hírért KATTINTS IDE!

(nyitókép: animals.world245 TikTok-képernyőfelvétel)