2024. július 16. kedd | Valter
Videók

Videó: rejtélyes halbolyok jelentek meg a Velencei-tóban

Videó: rejtélyes halbolyok jelentek meg a Velencei-tóban

Érdekes videót készített egy horgász szeptember elején a Velencei-tavon, a felvételt pedig elküldte a Pecaverzumnak is.

Fekete színű halbolyok jelentek meg egy horgász kajakja mellett a Velencei-tavon, a felvétel még szeptember 2-án készült. Több tucatnyi halfelhő tűnt fel, amelyek szabad szemmel is jól láthatóak voltak. 

„Egészen különleges dolog történt velem a Velencei-tavon. A nádlabirintus egyik tisztásán sodródtam mozdulatlanul pár perce a széllel, amikor egy nagy fekete iszapfelhő bukkant fel mellettem a sekély vízben. Aztán még egy, még három, és akkor vettem észre, hogy egy hatalmas halszőnyeg felett ringatózom. Régen volt már az a halpusztulás, éledezik a tó...” – írta le a szituációt és véleményét a videó készítője. 

A Velencei-tó horgászai privát Facebook-csoportban azonban többen ellenkező véleményt fogalmaztak meg, és nem látják olyan fényesnek a helyzetet.  

„Szomorú látvány, ahol a telepített teszkós pontyok kavarják a trágyalé színű 30 centis vizet. Minden eszembe jutott erről, csak nem a tó éledezése” – írta egy hozzászóló, látva a felvételeket. 

„Ez törpeharcsa.... ilyen fekete raj, csomóban, szinte gömbben, ez törpe. Legfeljebb 50.000 darab. Most kéne odatelepíteni 100 darab 20-30 dekás csukát” – állapította meg egy másik kommentelő.

„Majd amikor napkeltekor forr a víz a süllőrablásoktól a gárdonyi csónakkikötő bejáratánál levő kövezésnél, én is örülni fogok” – érkezett a replika. 

A Pecaverzum haltani szakember véleményét is kikérte, de sajnos egyértelmű magyarázat nem érkezett, ugyanis bármilyen faj felkavarhatja az üledéket, akár ezüstkárász, akár ponty is. A fekete bolyok a törpeharcsára jellemzők, de a felvételen nem lehet látni, hogy azok lennének, igaz azt sem, hogy nem azok. 

Szerintetek milyen halak lehetnek? Itt a videó:

Még több friss hírért KATTINTS IDE!

(nyitókép: Pecaverzum/olvasói fotó)