2022. augusztus 18. csütörtök | Ilona
Aktuális

120 milliót költöttek a horgásztóra, amely aztán kiszáradt – videóval

120 milliót költöttek a horgásztóra, amely aztán kiszáradt – videóval

A klímaváltozás és a globális felmelegedés veszélyei egyre látványosabbá válnak hazánkban is. Erről tanúskodik a Baranya megyei Bicsérd központjában elhelyezkedő egykori tó is, amely már két éve kiszáradt. A település polgármestere szerint Baranya megyében sajnos több mint 10 horgásztó jutott hasonló sorsra.

A bama.hu tudósítása szerint a bejegyzett bicsérdi vízfolyás több mint 10 kilométeres szakasza kiszáradt, a horgásztóba pedig két éve nem folyik víz. 

– Nem gondoltuk, hogy ilyen hamar elér minket is a probléma – mondta a település polgármestere, Vér József, utalva az országosan tapasztalható vízhiányra.  

A Mecsek lábánál lévő területeken több új horgásztavat is létesítettek, ezekben még van víz, de a vízszint csökkent. 

A horgásztó a helyi kulturális, sport- és egyéb rendezvények helyszíne volt, horgászbüfét, szökőkútrendszert és egyéb látványosságot működtettek a környékén, így nagy veszteséget jelent a kiszáradása. 

– A források és patakok eltűnésében a csapadék és a téli hómennyiség hiánya miatt alakult ki ez a számunkra is nagyon nehezen elfogadható, szomorú helyzet. A tó megvalósításához és működtetéséhez 8–10 pályázatot használtunk fel – számolt be a polgármester. 

A horgászegyesület sem tud így helyben megfelelően működni, idén az állami és területi jegyeket, töltéshasználati engedélyeket csak az ország egyéb horgászatra kijelölt helyeire tudták kiváltani a horgászok. 

– Az anyagi kár felbecsülhetetlen, csak pályázatok útján több mint 120 millió forintba került a beépítés, ez óriási veszteséget okoz. A tó környékén tartandó rendezvények, horgászversenyek, szigeti esküvők, főzések, családi napok lehetősége a vízhiány miatt megváltozott – mondta a polgármester.

A város első embere arról tájékoztatást adott, hogy a halállományt lehalászták. A Horgász Egyesületek Baranya Megyei Szövetsége is értesült a problémáról, de megoldást nem tudnak javasolni. Baranya megyében sajnos több mint 10 horgásztó került erre a sorsra – árulta el Vér József.

Kiemelte: szerinte vis major helyzetről van szó, ezért több minisztériumhoz, országgyűlési képviselőhöz, megyei vezetőhöz is újra segítségért folyamodtak. 

Hozzátette: az önkormányzat minden járható úton dolgozik a megoldáson. Amennyiben a víz már nem tér vissza, más, hasznos és a lakosság számára is kedvező módon szeretnék kihasználni a területet, új funkciót adva neki. 

A kiszáradt tóról egy friss videó is készült, amelyben azt közlik feliratban, hogy a vízterület 21 évig volt a település központjának ékköve.

Kevesebb és drágább lesz a hal a tógazdaságokat sújtó drasztikus vízhiány miatt. Részletek IDE KATTINTVA!

Friss hírekért látogass el a Pecaverzum főoldalára!

(fotó: Videa)