2022. június 27. hétfő | László
Peca+

Súlyos aszály tombol az Alföldön

Súlyos aszály tombol az Alföldön

Az Alföldön már súlyos az aszály mértéke – írta az Országos Meteorológiai Szolgálat (OMSZ) június 22-én, szerdán Facebook-oldalán.

Ezeken területeken a talaj felső egyméteres rétegéből mintegy 130 milliméternyi víz hiányzik a telítettséghez, így a talajnedvesség is kritikusan alacsony.

Mindeközben a Dunántúlon többfelé csapadéktöbblet figyelhető meg, ott már nincs szükség öntözésre.

Továbbra sem látszik számottevő csapadék érkezése az aszállyal érintett területekre – írták.

Agrometeorológiai előrejelzésükben kifejtették, hogy a keleti országrészben hetek óta alig esett, a talaj sokfelé csontszáraz, a „nyári növények szenvednek az aszálytól”.

A kalászosoknak és a repcének már nem segítene a csapadék, az őszi árpa betakarítása a szokásos idő előtt elkezdődött.

A folytatás sem ígér országos csapadékot, záporok, zivatarok csak elszórtan várhatók.

A csapadékhiány következtében idén a szokásosnál jóval korábban kiszáradt a Körös-Maros Nemzeti Parkban (KMNP) található kardoskúti Fehér-tó (nyitóképünkön) – erről már a KMNP tájékoztatott.

Azt írják, hogy a kardoskúti Fehér-tó rendszerint csak a nyár közepén vagy második felében szokott kiszáradni, idén azonban télen is alig volt csapadék, s tavasszal is csak kisebb esők jöttek, így érdemi vízborítások sehol sem alakultak ki.

A csapadékhiány nemcsak hazánkat sújtja: Olaszországban a Pó-folyó vízszintje 70 éve nem volt olyan alacsony, mint most. E miatt 125 önkormányzat korlátozta a vízfogyasztást

Friss hírekért látogass el a Pecaverzum főoldalára!

(MTI/Pecaverzum, nyitókép: KMNP/ Palcsek István Szilárd)