2022. december 8. csütörtök | Mária
Aktuális

19 pontyot szabadítottak ki orvhorgászok karmai közül – fotókkal

19 pontyot szabadítottak ki orvhorgászok karmai közül – fotókkal

A Tamási Rendőrkapitányságon a napokban két halas ügyben is befejezték a nyomozást, az orvhalászok ellen vádemelési javaslattal, míg két horgásznál bíróság elé állítással ért véget a rendőrségi eljárás.

Hivatalból indult eljárás augusztus 7-én ismeretlen tettes ellen, aki 15 óra és 15 óra 30 perc közötti időben az Iregszemcse és Csehi- puszta, illetve Orkád-puszta között található, úgynevezett Orkád-1-es halastó nyugati oldalán 2 darab halászhálót húzott ki abból a célból, hogy azt a későbbiekben kihúzza az abban elakadt halakkal együtt – számolt be a police.hu.

Korábban már több információ is volt arra, hogy rapsicok járnak a vízre. Aznap a rendőrök a tó közelében elfogtak két gyanúsan viselkedő férfit, akiket elszámoltattak, majd előállítottak a kapitányságra bűncselekmény elkövetésének gyanúja miatt. 

A kihúzott hálókban ugyanis összesen 11 darab ponty volt, melyek közel 35 kilogrammot nyomtak, értékük meghaladta az 50.000 forintot.

A lopási kár így megtérült, a még élő halakat kivágták a hálóból, és visszaengedték a tóba.

Kihallgatásuk során a 24 és 27 éves iregszemcsei férfiak beismerő vallomást tettek, a fiatalabb férfi elmondta, korábban egy alkalommal halászott már hasonló módszerrel és akkor 3 darab egyenként nagyjából 3 kilós pontyot fogott.  A férfiaknak a lopás mellett orvhalászat és állatkínzás miatt is felelniük kell.

Közúti igazoltatás során buktak le azok a horgászok, akik november 3-án este a Kecsege-puszta határában lévő tavon próbáltak szerencsét. 

Az igazoltatás során erős halszag áradt a dobozos kocsi utasteréből, majd a raktér átvizsgálásakor egy letakart zsákból 8 darab kisebb-nagyobb ponty került elő, volt köztük egy 12 kilogramm fölötti kapitális példány is. 

A halak tömege több mint 30 kilogramm volt, így a lopási kár közel 160.000 forint, mely lefoglalással részben megtérült. 

A halak még éltek, így azokat átmenetileg egy vizeshordóba téve később visszavitték a tóba. 

A pecások elmondták, horgászbottal fogták a halakat. A történet szépséghibája, hogy a területre nem rendelkeznek horgászengedéllyel, sem napijeggyel. Állításuk szerint állami horgászjegyük van, de azt sem tartották maguknál.

Az igazoltatott 45 éves fürgedi és 62 éves ozorai férfit előállították, gyanúsítottként hallgatták ki, és bíróság elé állításuk mellett döntöttek. A Tamási Járásbíróság mindkettőjüket 1 év 8 hónapra próbára bocsátotta.

Még több friss hírért KATTINTS IDE!

(fotók: police.hu)