2024. május 21. kedd | Konstantin
Aktuális

8 horgászt jelentettek fel egyetlen éjszaka alatt Vas megyében

8 horgászt jelentettek fel egyetlen éjszaka alatt Vas megyében

2022 első hat hónapjában közel félmillió fortint bírságot szabtak ki szabálytalan horgászokkal szemben Vas megyében. Volt olyan éjszaka, amikor a halőrök 8 hatósági feljelentést tettek és mintegy 30 írásbeli figyelmeztetést osztottak ki.

Az idei első félév ellenőrzései során a Vas megyei halőrök 85 esetben figyelmeztették az ellenőrzött horgászt, 26 helyszíni jegyzőkönyvet vettek fel  és 18 esetben tett feljelentést a szövetség az illetékes kormányhivatal halgazdálkodási hatóságánál – közölte Mesterházy József, a Sporthorgász Egyesületek Vas Megyei Szövetségének halgazdálkodási csoportvezetője a vaol.hu-val.  

Az eddig visszaérkezett öt hatósági eljárás során kiszabott halvédelmi bírság összege: 443 ezer forint. A halvédelmi szankció mellé három hónaptól egy, súlyosabb esetben három évre szóló eltiltás is „jár”, ami az állami horgászjegy visszavonását jelenti.   

A figyelmeztetések leggyakoribb okai: parkolási szabálytalanság, a horgászhely kivilágításának elmulasztása, halvédelmi eszközök hiánya, a fogott és a fogási naplóba rögzített mennyiség közti eltérés, illetve a fogási napló olvashatatlan kitöltése. 

Az írásbeli figyelmeztetést követő újabb szabálytalanság után a hivatásos halőr jogosult a vízterületre érvényes jegyet visszatartani.

Elgondolkodtató, hogy egy nyári éjszakai ellenőrzés során 3 halőrpáros 8 hatósági feljelentéssel járó eljárást és mintegy 30 írásbeli figyelmeztetést „produkált” a megye látogatottabb horgásztavain.  

Az országos halhiány és az emelkedő halárak miatt a halőrök kiemelten nyomon követték a méret- és napi mennyiségi korlátozások betartását.  Az éves mennyiségi kvóták betartása érdekében a fogási naplóba beírt és a valós egyedsúly közti 0,5 kilogrammnál nagyobb mértékű eltérést írásbeli figyelmeztetéssel jutalmazták, jelentős eltérés esetén az elkövető területi jegyét visszavonják. 

Az állami horgászjegy és területi jegy együttes hiánya minimálisan 55 ezer forint bírságot jelent, de előfordult érvénytelen területi jeggyel, 3 bottal horgászó, méreten aluli halat megtartó személy éppúgy, mint a kifogott és megtartott halat a fogási naplóba be nem jegyző feledékeny sporttárs. Többen a C&R (Fogd meg és engedd el) típusú tavakon megpróbálják a kifogott halat elszállítani – mondta el a megyei szövetség halgazdálkodási csoportvezetője.

Mesterházy József hozzátette: a halőrök kétszer szálltak csónakba, hogy a Rába-folyó látogatottabb szakaszain ellenőrizzék a csónakból, illetve az eldugott partszakaszokról horgászókat. Hat esetben végeztek csoportos ellenőrzést rendőrjárőrrel vagy társadalmi halőrrel kiegészülve, kétszer éjszaka.  

Táskákba rejtve lopták volna a halakat, de nem sikerült a tett, mert a kamera felvette. Részletek IDE KATTINTVA!

Friss hírekért látogass el a Pecaverzum főoldalára!

(fotónk illusztráció, forrása: police.hu)