2024. december 15. vasárnap | Valér
Aktuális

9 év után újra árulják a balatoni halat

9 év után újra árulják a balatoni halat

2013 decemberében tiltották be a nyíltvízi kereskedelmi célú halászatot a Balatonnál, így azóta hivatalosan csak a horgászzsákmányokból kerülhetett balatoni hal a fogyasztók asztalára. Ez változik meg most 9 év után.

A Balatoni Halgazdálkodási Nonprofit Zrt. (BHNp Zrt.) és a Halker Kft. együttműködési megállapodásának köszönhetően mostantól az éttermek és vendéglátóipari egységek kínálatában is megjelenhet a „Balatoni hal” mint eredetmegjelöléssel védett, uniós oltalom alatt álló termékolvasható a BHNp Zrt. honlapján.

A Balatoni hal nevet a Balaton főmedréből és a meghatározott, egykori kiöntésterületen üzemelő tógazdaságokban termelt balatoni sudár ponty, a varászlói tükrös ponty, a fogassüllő és az ezekből előállított termékek viselhetik. A fogyasztói kör kibővítése, a lakossági igények kielégítése a következő hónapok feladata – írták a közleményben. 

Emlékeztettek: 2013 decemberében megszűnt a nyíltvízi kereskedelmi célú halászati tevékenység a Balatonnál. Ebből kifolyólag az elmúlt közel 9 évben csak horgászzsákmányból juthattak balatoni halhoz a halat kedvelők. A boltok és éttermek kizárólag az ökológiai célú szelektív halászat (Sió-zsilip) és a bemutatási célú halászat eredményeként találkozhattak természetes környezetben felnőtt egyedekkel.

A Balatoni hal kizárólag a Balatonban vagy a Balaton vízgyűjtő területén élő, ott szaporított és nevelt ponty vagy a fogassüllő halfajok egyedei, melyek élve vagy feldolgozva (frissen, hűtve, fagyasztva, jellemzően darabáruként, ritkábban filé formájában) kerülnek kereskedelmi forgalomba. Az érintett halgazdálkodási vízterület nagysága: 69440 hektár.

A Balatoni hal eredete minden esetben megállapítható. A feldolgozás (hűtés vagy fagyasztás) során dokumentációt vezetnek, amely alapján a meghatározott napon és időben csomagolt termékek eredete bizonyítható.

A magyar haltermelés újabb „mérföldkövének” nevezte az agrárminiszter az új brand, a Balatoni hal eredetmegjelöléssel ellátott, uniós oltalom alatt álló termékek megjelenését.

Az MTI tudósítása szerint Nagy István a július 12-én, kedden rendezett balatonboglári sajtótájékoztatón leszögezte, bár sok kritika érte – főleg a Balatonnál – a halászati tevékenység 9 évvel ezelőtti leállítását az ország természetes vizeiben, ma már nem férhet hozzá kétség, hogy jó döntés volt. Ezt a halállományok növekvő mennyisége és minősége, valamint a 800 ezer fősre bővült magyar horgásztársadalom is jól mutatja – tette hozzá.

„Új lehetőség kapujában állunk azzal, hogy sikerült elérnünk, a balatoni hal újra kapható, és ezzel a branddel újra bekerülhet a köztudatba” – fogalmazott a miniszter. 

A Balatoni hal előállításának folyamata (termelés, feldolgozás)

A tógazdasági haltermelés során a halakat szaporítják és a különböző korosztályokat extenzív művelésű tógazdaságokban nevelik.

Az angolnacsapdás és a tógazdasági termelés során kifogott halak élve adják el, vagy azokat feldolgozásra szállítják el. A feldolgozás során a hűtött vagy fagyasztott „Balatoni hal” megnevezésű termékeket értékesítésre előkészítik (csomagolják). 

A szállítás élő állapotban vagy hűtött helyen történik. A feldolgozást megelőzően a hal 0 °C és +4 °C között legfeljebb 48 órán keresztül tárolható. Haltermelési létesítmény víziállat-egészségőri igazolással és állattartói nyilatkozattal a halat élve értékesítheti a kiskereskedelem részére, amelybe beletartoznak a vendéglátó vállalkozások is, továbbá a hal élelmiszer-előállító vállalkozás részére is értékesíthető.

A Balatoni hal kapcsolata a földrajzi területtel a minőségen és hírnéven alapul. A „Balatoni hal” termék előállítási helye elsősorban a Balaton déli és délnyugati vízgyűjtője. A mai halastavak azokon a területeken találhatók, melyek a lecsapolások előtti Balaton öblözetei voltak, tehát ezeket a halastavakat az egykori tómederben alakították ki, ennek megfelelően altalajuk hasonlatos a Balatonéhoz.

A Balatoni hal előállításának területe:

Friss hírekért látogass el a Pecaverzum főoldalára!

(nyitókép: Nagy István FB-oldala, fotó: BHNp Zrt., MTI/Varga György)