2022. augusztus 18. csütörtök | Ilona
Aktuális

A legfontosabb tudnivalók a turista állami horgászjegy kiváltásáról

A legfontosabb tudnivalók a turista állami horgászjegy kiváltásáról

A turista állami horgászjegy lehetőséget biztosít arra, hogy magyar és külföldi állampolgárok egyaránt egyszerűsített eljárásban 90 napig érvényes állami horgászjegyhez jussanak. Ennek lépéseit és lehetőségeit vette sorra a Rakaca-tó Horgász Egyesület.

Azoknak a horgászoknak, akik a 90 napig érvényes turista állami horgászjeggyel szeretnének horgászni, regisztrálniuk kell a HORINFO rendszerben. Bár horgászkártyát nem kell igényelniük, illetve horgászegyesületi tagságot sem kell létesíteniük, de horgászati alapismeretekből egy online teszt formájában be kell számolniuk. 

A sikeres teszt után tudják csak kiváltani a turista állami horgászjegyet, amelynek ára 2022-ben 2000 forint. A turista állami horgászjegy birtokában éves engedélyt nem, hanem csak és kizárólag turista területi jegyet lehet váltani, amellyel egyszerre egy horgászkészség használatára van lehetőség, és a napi kifogható halmennyiség is kevesebb mint az állami horgászjegyes horgászok esetében. 

A turista állami horgászjegyet csak 15. életévüket betöltött személyek válthatják. 15. életév alatt mind magyar, mind külföldi gyermekről legyen szó, válthat országos gyermek területi jegyet 2500 forintért.

Természetesen először nekik is regisztrálni kell a horgaszjegy.hu oldalon. Itt a regisztráció során egy már regisztrált vagy egy újonnan regisztráló szülőt kell hozzárendelni a gyermekhez. Tehát a regisztráció során a keresőből vagy kikeressük a hozzátartozót, vagy két lépésben regisztráljuk a gyermek profiljához.

A regisztráció során meg kell adnunk alapvető adatainkat, köztük e-mail címünket, amelyre a regisztrációról hitelesítő e-mail fog érkezni. Amennyiben ezzel is megvagyunk, be kell lépni a horgaszjegy.hu oldalon.

Elérkeztünk a bejelentkezéshez. Nos, itt nagyon fontos információkat nem tudnak a horgászok. Ha valaki most regisztrál, akkor a regisztráció folyamán van egy szakasz, ahol meg lehet adni az e-mail címet, amely lesz a bejelentkezési név is egyben. Ehhez a jelszó első esetben a regisztráló vezetékneve és születési éve lesz (például: Kovacs1942).

Ha valaki egyesületi irodában regisztrált korábban, és most turista jegyet szeretne váltani, két eshetőség áll fenn:

  1. Ha regisztráció folyamán megadta az e-mail címét, akkor a belépési neve is az e-mail címe lesz. Ilyenkor a jelszava a fent említett név és születési év együtteséből áll. Azonban, ha a kezdeti időszakban még a rendszer az adószámát is rögzítette, elképzelhető, hogy a mégsem tud belépni. Ebben az esetben az adószámot kell megadni jelszóként. 
  2. Ha irodai regisztráció során nem adta meg az e-mail címét, akkor felhasználónevét a rendszer generálta. Ez az adat a regisztráció után kézhez kapott nyilatkozaton szerepel. Ha ez már valami oknál fogva nincs meg, akkora a regisztráló egyesülettel vagy a horgaszjegy.hu ügyfélszolgálatával kell felvenni a kapcsolatot.

A belépés után a bal oldalon a jegyek és tagságok menüre kell kattintani, majd a turista jegyet kiválasztani.

Ezután egy tesztfelület fog megjelenni, 20 kérdésből 15-re sikeresen kell válaszolni. A felkészülési anyag megtalálható a rendszer horgászvizsga menüjében, illetve egy összefoglaló ITT is elérhető. 

A sikeres tudáspróba után a jegy kiváltható 2000 forintos áron. A jegy és a hozzá tartozó fogási napló e-mailben vagy a rendszerből is elérhető. Ezt a horgászat során ugyanúgy kell vezetnünk, mint a normál forgási naplót, amit időben le kell adni vagy feltölteni a rendszerbe.  

A Rakaca-tó Horgász Egyesület tájékoztatója végén hangsúlyozta, hogy az általuk készített anyag tömör összefoglalása a rendszer használatának, nem terjed ki minden részletre. 

Friss hírekért látogass el a Pecaverzum főoldalára!

(nyitókép: pixabay.com)