2024. március 3. vasárnap | Kornélia
Aktuális

A Tisza-tavon a sulyom, a Szálkai-víztározón a hínár hátráltatja a horgászokat

A Tisza-tavon a sulyom, a Szálkai-víztározón a hínár hátráltatja a horgászokat

Míg a Tisza-tavon a sulyom nehezíti meg a horgászok életét, addig a Szálkai-víztározón a hínár okoz kellemetlenséget. Mindkét helyen elkezdték a növények irtását. 

Ahogyan azt a horgászok a Tisza-tavon már megszokhatták, nyár elejével elindult az évek óta zajló sulyomkaszálás. A Tisza-tavi Sporthorgász Közhasznú Nonprofit Kft. összesen 800 hektárnyi területet mentesíthet az egyre terjeszkedő növénytől – olvasható a társaság hivatalos honlapján.

Mint írják, a kaszálás elsősorban a halak életterét igyekszik biztosítani azzal, hogy a sulyommentesített területeken a szél és a fény jótékony hatásai érvényesülni tudnak, így az olyan biológiai folyamatok, mint az oxigéntermelés vagy a táplálékszervezetek szaporodása nem állnak le. 

A munkálatok mindezek mellett közlekedő utakat, horgászhelyeket is teremt – tették hozzá.

A sulyom gyérítése várhatóan július elejéig tart, amikorra a növény szára annyira megvastagszik, hogy azt már nem lehet hatékonyan vágni.

A Tisza-tavi Sporthorgász Közhasznú Nonprofit Kft. két évvel ezelőtt készített videójában látható, hogyan zajlik a növények irtása:

 

Míg a Tisza-tavon a sulyom, addig a Szálkai-víztározón a hínár nehezíti meg a horgászok életét. A Tolna Megyei Horgászegyesületek Szövetsége (Tohosz) tájékoztatása szerint a múlt héten több megkeresés is érkezett a megyei szövetség felé a Szálkai-víztározón kialakult nagy mennyiségű hínár miatt. 

Annak érdekében, hogy megszüntessék a kialakult állapotot, a kivitelezővel már egyeztettek a helyszínen, ezen a héten pedig megtörténik a hínár vágása és annak eltávolítása. Egy speciális hínárvágó fogja végezni a munkálatokat, amelyek több napig is eltarthatnak. 

„Kérjük ez idő alatt az érintett területeket hagyják szabadon. A munkálatok végzése idején kérjük türelmüket és megértésüket!” – írta közleményében a Tohosz. 

Frissítés: június 8-án: 

Elkezdték a munkálatokat a Szálkai-víztározón:

Friss hírekért látogass el a Pecaverzum főoldalára!

(fotó: Youtube)