2024. július 17. szerda | Elek, Endre
Aktuális

Aligátorteknőst talált egy balatoni horgász a csalihalfogó hálójában

Aligátorteknőst talált egy balatoni horgász a csalihalfogó hálójában

Nagyobb korában az emberre is veszélyes, harapós aligátorteknőst emelt ki a vízből július 7-én, vasárnap Balatonőszöd és Balatonszárszó között egy idősebb horgász.

Éppen a Balatont és a közeli tavat összekötő vizesárokból próbált csalihalfogó emelőhálójával sneciket fogni az esti pecázáshoz a horgász, amikor abban egy nagyjából 20 centiméter páncélhosszú aligátorteknőst pillantott meg – számolt be az Időkép.

Egy kifejlett hím példány akár 70-80 centiméter hosszúra is megnőhet és nagyobb állatokat is elejthet – mondta el Pécsi Tibor, a kőröshegyi Teknős Park tulajdonosa és vezetője, aki az állatot elhelyezte a már meglévő hét példány mellé.

Az aligátorteknős az Amerikai Egyesült Államok nagy részén és Kanada területén fordul elő. Kína, Tajvan és Japán területére betelepítették. A felelőtlenül szabadon engedett terráriumi példányok Európa-szerte, így hazánkban is felbukkannak időnként. 

Meglehetősen nagy tűrőképességű fajról van szó, ezért a szándékosan betelepített vagy tudatlanságból szabadon engedett példányai idővel hatalmas károkat okozhatnak a helyi ökoszisztémákban.

Július 4-én, pénteken egyébként Balatonfűzfőről kapott egy telefont Pécsi Tibor, hogy egy nagyjából 20-25 centi páncélhosszal rendelkező, vörösfülű ékszerteknőst fogtak el, de az sajnos később megszökött. Ez a fajta teknős szintén veszélyes a környezetére, mert védett állatokat, védett növényeket fogyaszt (fiatalon ragadozó, később növényevésre tér át).

Nagyon fontos, hogyha bárki olyan teknőssel találkozik, amely nem őshonos, netán ráun az otthoni tartására, semmiképp se engedje szabadon, hanem nyugodtan keresse fel Pécsi Tibort, a Teknős Park ugyanis befogadja és gondozza ezeket a példányokat, a szabadban kószálva viszont komoly problémákat okozhatnak.

Az utóbbi két évben is került elő a Balatonból aligátorteknős, 2022-ben egy ötkilóst, 2023-ban pedig egy 70 centist fogtak be.

Még több friss hírért KATTINTS IDE!

(nyitókép: Teknős Park Balatonföldvár FB-oldal)