2024. június 19. szerda | Gyárfás
Aktuális

Átlépte az egymilliót a regisztrált horgászok száma Magyarországon!

Átlépte az egymilliót a regisztrált horgászok száma Magyarországon!

Szűk öt esztendő alatt megduplázódott, félmillióról egymillióra nőtt a regisztrált horgászok száma Magyarországon. Az egymilliomodik horgász egy tízéves gyerekhorgász volt. A ténylegesen akítv, tehát állami jegyet is kiváltó horgászok száma tavaly ennél azonban jóval kevesebb, 526.090 volt.

A Pecaverzum információi szerint május végén átlépte a regisztrált horgászok száma az egymilliót. Mint honlapunk megtudta, egészen pontosan május 24-én 18 óra 9 perckor egy tízéves, fehértói lakosnak állították ki a jubileumi, egymilliomodik regisztrációt. 

A regisztrált horgászok száma egyébként 2019 nyarán lépte át a félmilliót. 2020-ra hatszázezerre, 2021 szeptember végére pedig már nyolcszázezerre kúszott fel ez a szám, most pedig már átléptük az egymilliót. 

A szerkesztőségünkhöz eljutott adatok alapján az aktív horgászok (akik állami jegyet váltottak) száma 2023-ban 526.090 volt, ami 2022-höz képest 27.171-es csökkenés. A gyerekhorgászok száma 2023-ban 83.846 volt, ami viszont 1338-cal több, mint 2022-ben.

Az egymilliomodik horgász regisztrációjának a hírét megerősítette a Magyar Országos Horgász Szövetség (Mohosz) elnökhelyettese is a Maconkai-víztározón június 5-én, szerdán megrendezett „A Magyar Horgászat Nagyköveteinek XI. Találkozója és Horgászversenye” elnevezésű rendezvényen, amikor a Borsnak nyilatkozott. 

„Hét évvel ezelőtt avattunk utoljára nagykövetet. Akkor 300 ezer regisztrált horgász volt Magyarországon. Örömmel jelenthetem be, hogy most már átléptük az egymilliós határt” – mondta Dérer István annak apropóján, hogy három új hírességgel bővült a horgászat nagyköveteinek névsora.

Méghozzá a kétszeres olimpiai bajnok pólóssal, Fodor Rajmunddal és a szintén ötkarikás győztes Lőrincz Tamással, valamint olimpiai ezüstérmes testvérével, Viktorral. (Részletek az eseményről ITT.)

A horgásztársadalom bővülésében több tényező is közrejátszik: a többi között a kedvező törvényi szabályozás – amely megtiltotta a halászatot –; az egyre nagyobb léptékű állami- és szövetségi haltelepítések és bizony a koronavírus-járvány is, amely összességében jó hatással volt a horgászok számának alakulására.

Dérer István tavaly novemberi közlése alapján a horgászok között többségben vannak a férfiak (88%), ugyanakkor egyre növekszik a női horgászok száma is, amely már több mint százezer. 

A Mohosz 2022-ben készített korfája szerint a horgászatot a gyerekek közel 83 százaléka abbahagyja, amikor elérkezik az ifjúsági életkor küszöbére. Ez minden bizonnyal annak tudható be, hogy serdülőkorban elkezdenek más dolgok iránt is érdeklődni.

Szerencsére ezek a pecások később visszatérnek, újra engedélyt váltanak, és tovább gyarapítják a horgászok táborát. Erre jellemzően akkor kerül sor, amikor elvégezték tanulmányaikat, és újra elkezdi őket érdekelni a horgászat, vagy később, amikor már családot alapítottak, és a gyerekekkel együtt indulnak újra horgászni. Ilyenkor kimaradhatnak akár évtizedek is. Részletek a horgászok korfájáról ITT.

Még több friss hírért KATTINTS IDE!

(nyitókép: pixabay.com)