2022. január 18. kedd | Piroska
Aktuális

Befagyott a Balaton, a jég életveszélyes

Befagyott a Balaton, a jég életveszélyes

Hajnalra virradóra a parti sáv egyes részein és a kikötőkben kialakult jég a közlekedésre, valamint a sportolásra alkalmatlan és életveszélyes.

A jégen való tartózkodás és közlekedés legalapvetőbb szabálya, hogy a szabad vizek jegére csak akkor szabad lépni, ha az kellő szilárdságú, nem olvad, illetve nem mozog. A gyakorlati tapasztalatok alapján az állóvizek jege akkor tekinthető kellő szilárdságúnak, ha vastagsága eléri, vagy meghaladja a 10 centimétert – írja oldalán a rendőrség. 

Közlésük szerint jelenleg a Balaton jegén tartózkodni nem ajánlott, a jég vastagsága sehol sem megfelelő. 

Várhatóan a melegebb idő hatására az eddig a kikötőkben vagy a part melletti vízterületeken képződött jég mindössze 1-3 centiméter vastag, ami az azon tartózkodásra alkalmatlan.

Fontos tanács, hogy a jeges vízből mentett embert azonnal nem szabad túlfűtött, meleg helyre vinni, hanem – a jeges ruházatától megszabadítva – fokozatosan kell felmelegíteni a testét. Az ilyen személyt minden esetben orvosi ellátásban kell részesíteni – hangzik a rendőrök jó tanácsa.  

A Balatoni Vízirendészeti Rendőrkapitányság felhívja a figyelmet, hogy tilos a szabad vizek jegén tartózkodni éjszaka és korlátozott látási viszonyok között, járművel (a biztonságos munkavégzés kivételével), kikötők és veszteglőhelyek területén, valamint folyóvizeken. 

A jégen tartózkodás szabályait, a jégbeszakadások miatt bekövetkezett balesetek megelőzése érdekében a rendőrök fokozottan ellenőrzik.

A szabályok megszegése miatt a rendőr, a közterület-felügyelő, a halászati őr és a hivatásos katasztrófavédelmi szerv erre felhatalmazott ügyintézője figyelmeztetést alkalmazhat, 5.000-50.000 forintig terjedő helyszíni bírságot szabhat ki, vagy szabálysértési eljárást indíthat, melyben akár 150.000 forintig terjedő pénzbírságot is kiszabhatnak.

Ha bármilyen jéggel kapcsolatos veszélyhelyzetet észlelnek (beszakadás, süllyedés) azonnal hívják a 112-es segélyhívón a vízirendészet járőreit, vagy kérjenek segítséget a Balatoni Vízirendészeti Rendőrkapitányság 1817-es vízi segélyhívó telefonszámán!

Befagyott a Velencei-tó is, de ez nem befolyásolja a tó feltöltését. December eleje óta több mint 10 centit emelkedett a vízszint. Tudj meg többet IDE KATTINTVA

Friss hírekért látogass el a Pecaverzum főoldalára!

(fotók: MTI/Varga György)