2024. március 1. péntek | Albin
Aktuális

Befejeződött a zalaegerszegi Gébárti-tó és környezetének rendezése

Befejeződött a zalaegerszegi Gébárti-tó és környezetének rendezése

Új hidakkal és csónakkölcsönzővel is gazdagodott Zalaegerszegen a Gébárti-tó és környezete, amelyre csaknem 400 millió forintot költöttek – tájékoztatta a város önkormányzata az MTI-t.

A Gébárti-tó és környékének rekreációs, szabadidős használatát elősegítő infrastruktúra kialakítását célzó pályázat a Széchenyi 2020 program keretében valósult meg. 

A korábbiakhoz képest a tó mára körbejárhatóvá vált, zöldterületek újultak meg, játszótér, valamint csónakkölcsönző és -stég, vizesblokk épült, illetve új pontonhidakat alakítottak ki.

A Gébárti-tó Zalaegerszeg északi részén helyezkedik el, Andráshida, Neszele és Ságod városrész között. A jóléti víztározót az 1970-es években alakították ki két patak felduzzasztásával.

Minden évszakban nagyon kedvelt kirándulóhely, a fejlesztése több szempontból is indokolttá vált. A tó korábban nem volt körbejárható, gyalogútjai tönkrementek, a zöldfelületek megújítása elodázhatatlan feladat volt, rekreációs funkcióját megfelelő infrastruktúra hiányában nehezen töltötte be.

Elsőként a gát déli oldalán található játszótér és a tó körüli sétány készült el tanösvény létrehozásával, továbbá utcabútorok, esőbeállók telepítésével. A közelben álló Boldogasszony-kápolnától északra, a tó délkeleti felén csónakkölcsönző létesült, amelyhez vizesblokk is tartozik.

Utolsó beruházási elemként a tó mindkét ágán pontonhidat építettek, ami lehetővé teszi a körbejárhatóságot, illetve elkészült a keleti ágon egy csónakkölcsönző stég, a nyugati ágon pedig egy pihenőstég.

Még több friss hírért KATTINTS IDE!

(nyitókép: zalaegerszegturizmus.hu)