2023. december 2. szombat | Melinda, Vivien
Aktuális

Bemutatjuk Magyarország legnagyobb pontyát

Bemutatjuk Magyarország legnagyobb pontyát

Baranya megyében él, és 45 kilogramm körül mozog a súlya. Évente csak párszor fogják meg, és akkor is nagyon körültekintően bánnak vele. Legutóbb tavasszal került horogra. Van egy kistestója is, ő is több mint 35 kiló. 

A 120 hektáros merenyei tavat 1992 óta nem halászták le, és ebből eredően kiváló halállománnyal rendelkezik. Több halfajból is élnek szép számmal kapitális példányok a Baranya megyei vízben. Legutóbb például egy százkilós harcsát fogtak piócával. No, de mi most koncentráljunk a pontyokra, ugyanis nem akármilyen halról, hanem Magyarország legnagyobb pontyáról lesz szó. Még neve is van, úgy hívják, hogy Púpos. (Elképzelhető, hogy él nagyobb az országban, de Púposon kívül súlyosabb ponty az utóbbi években nem került elő.) 

„Kiváló genetikai állománnyal rendelkezik, mert szépen növekedett, mondhatni rohamosan fejlődött. Még mindig felvesz valamennyit, de már nem annyit, mint az elmúlt években. Minden halnak van egy fejlődési dinamikája, és lehet, hogy ő elérte már az öreg kort” – jellemezte a legendás halat a Pecaverzumnak Regős György, a tó üzemeltetője. 

Púpos már legalább húsz éve él a merenyei tóban, és szerencsére kiváló egészségnek örvend. Regős György elmondta, évente párszor szokták csak megfogni, és általában tavasszal vagy ősszel, nyáron és télen ritkábban. „Hála a jó Istennek, amikor kifogják, olyanok kezébe kerül, akik tudják, hogyan kell bánni vele. Nem veszik ki a vízből, vízben fotózzák, és minnél előbb visszaengedik, hogy ne sérüljön” – mondta a tógazda.

Púpos a nevét a szeme fölötti kitüremkedésről kapta. „A homlokánál egy nagyon jellegzetes kiemelkedés van, majdnem derékszögben megy fel a homlokhús. Erről akkor is megismernénk, ha csak tízkilós lenne” – hangzott a részletes leírás az ország legnagyobb pontyának különös ismertetőjegyéről. 

A hal 45 kiló körül szokott mozogni, de mérték már 46,20-nak is 2020 szeptember elején, amikor Nagy Marcell, az U-grass Carp Team tagja fotózkodhatott vele.

 

Púposnak van öccse is, akit stílusosan kis Púposnak hívnak, ő tavaly szeptember végén Varga László kezében 35,80 kilót nyomott. 

A Magyar Országos Horgász Szövetség rekordlistájára esélye sincs felkerülnie Púposnak és öccsének se, mert ott csak a szövetségi kezelésben lévő vizekből kifogott halaknak van helyük. Pedig a világrekordot is Magyarországon fogták: 2018 novemberében Michel Schoenmakers a Balatonedericshez közeli, Balaton-felvidéki Euro Aqua tóból 51,2 kilós tükröst terelt szákba. 

Nézegetnél még szép, nagy halakat, érdekelnek még érdekes sztorik? Akkor ITT a helyed!

(fotók: Varga László FB, Nagy Marcell U-grass Carp Team FB, Hegedűs Ferenc FB, Carp Fishing is My Life FB, bama.hu)

Pecaverzum a közösségi médiában:

Kövessétek Facebook-oldalunkat!

Csatlakozzatok hozzánk Instagramon!

Iratkozzatok fel Youtube-csatornánkra!