2024. november 22. péntek | Cecília
Aktuális

Bolti forgalomba kerül az új magyar slágerhal, a hibrid csíkos sügér

Bolti forgalomba kerül az új magyar slágerhal, a hibrid csíkos sügér

Hamarosan a boltok polcain lehet az új magyar slágerhal, a hibrid csíkos sügér, amelynek előállításához Izrealből hoztak ivadékot – írta meg a borsonline.hu.

– Tavasz óta még szebbek lettek a sügerek! Ez egyébként is egy nagyon jól növekedő halfaj, bár be kell, valljam, nemcsak hibrid, hanem nagyon ideges is. Igaz, ezt a tulajdonságát – mármint hogy nehezen tűri a stresszt, ellentétben például a ponttyal, ami nyugodt hal – tudtuk előre. Ennek a fajnak az „anyja”, a nagy fehér sügér tipikusan ugrálós, nehezen kezelhető fajta, ezért keresztezték az „unokaöccsel”, hogy egy picit nyugodtabb legyen, még akkor is, ha esetleg emiatt lassabban növekszik – nyilatkozta az Aranyponty Zrt. tulajdonosa. 

Lévai szerint a keresztezés annyira nem sikerült, mert meleg időben, 27-28 fokban már nagyon nehezen viseli a szállítást. – A süllőhöz hasonlóan nagyon éles a hátsó uszonya és tüskéi vannak. Amikor ideges, akkor ezeket kimerevíti, jelezve, hogy ne közelíts hozzám, mert megszúrlak. Közben rájöttünk, hogy azért van annyi pukli a hátukon, mert ezek a tüskék szállítás közben belefúródtak egymás hátába, ezért meg kellett szoknunk, hogy úgy kell vízből vízbe szállítani őket, mint a süllőt: ne érje őket a nap – magyarázta. 

A csíkos sügér szerencsére ellenáll a betegségeknek, Lévaiék még nem találkoztak olyan fertőzéssel, amely egyébként jellemző az intenzíven tartott halakra. A tartást is kitűnően viselik.

– A nyáron felmelegedő vizet is remekül tolerálják, 27-28 fokos hőmérséklet meg sem kottyan nekik. Boldogok vagyunk, hogy végre van egy olyan halunk, amely süllő módra tenyészthető, ehhez azonban Izraelből kell behozatnunk a minőségi ivadékokat – árulta el a rétimajori tó első embere.

– A húsa nagyon-nagyon finom, fehéren omló, szálkamentes, a süllőétől egy kicsit szaftosabb, nem annyira száraz. Nagyon sok fogást készítettünk csíkos sügérből, szinte minden létező formát kipróbáltunk már a pörköltet kivéve – mesélte Lévai Ferenc. Úgy számolnak, őszre, de legkésőbb karácsonyra kerülhet a boltok polcaira.

– Elsősorban tisztított vákuumfóliában forgalmaznánk, hogy csak elő kelljen venni, besózni és már mehet is az olajba, a serpenyőbe vagy a sütőbe. Én hiszek abban, hogy ez a sügér hamarosan a piac egyik slágere lesz, és végre lesz magyar termelésű hal az üzletekben. Bizton állítom, hogy amit itthon termelünk meg, az nemcsak magas minőségű, de biztonságos körülmények között történik – zárta a beszélgetést Lévai Ferenc.

Még több friss hírért KATTINTS IDE!

(nyitóképünk illusztráció, egy Tatabányán megfogott példányt ábrázol)