2022. december 8. csütörtök | Mária
Aktuális

Csökkentette a Mohosz a vízhasznosítók telepítési kötelezettségét

Csökkentette a Mohosz a vízhasznosítók telepítési kötelezettségét

80-ról 65 százalékra.

Választmányi ülést tartott október 28-án a Magyar Országos Horgász Szövetség (Mohosz). Az ülésről készült jegyzőkönyv már felkerült a szervezet hivatalos honlapjára. 

Ebből a többi között kiderül, hogy elfogadták a 2023-as évre hatályos Országos Horgászrendet (OHR). A Pecaverzumot Dérer István, a Mohosz főigazgatója arról tájékoztatta, hogy a jövő év január elsejétől érvényben lévő OHR elkészült, és azt majd a Mohosz weblapjára töltik fel, várhatóan a jövő hét folyamán. 

A választmányi ülésen 17 napirendi pontot tárgyaltak. Ezek közül a telepítésekre vonatkozó mennyiségi kötelezettségénél többen is jelezték, hogy a határozattervezetben szereplő elvárást nem tudják teljesíteni. 

„A Mohosz haszonbérletben lévő, horgászati hasznosítású halgazdálkodási vízterületek (közvetlen hasznosítású vízterületek), valamint a Mohosz haszonbérletben lévő, horgászszervezeti alhaszonbérleti jogviszonyú vízterületek (alhaszonbérleti vízterületek) vonatkozásában a választmány keretszabályként jóváhagyta, hogy a 2023. évi területi jegyek és kiegészítő szelvények (együtt: területi jegyek) árai a halgazdálkodási hasznosítók döntése alapján, de legfeljebb a jelenlegi ismeretek alapján tervezett, a halgazdálkodást, horgásztatást érintő inflációs hatások halmozott mértékével megegyezően, legfeljebb 30 százalékos mértékben emelkedjenek” – olvasható a Mohosz határozatában, amelyben a gyermekhorgászok esetében legfeljebb 20 százalékos mértéket határoztak meg.

Az eredeti szövegben az szerepelt, hogy az alhaszonbérleti vízterületek esetében a 20 százalékot meghaladó áremelés feltétele, hogy az adott, jegykiadással érintett vízterületen éves szinten – a jóváhagyott halgazdálkodási tervek szerinti keretek figyelembevételével – a haltelepítés halmozott mennyisége a 2023. évben elérje vagy meghaladja a 2021-2022. évi ténytelepítés 80 százalékát.

A felszólalók jelzésére Szűcs Lajos, a Mohosz elnöke decemberre szerette volna halasztani a döntést, hogy átgondolhassák, de szóltak neki, hogy ez nem lehetséges, így végül az a döntés született, hogy a 80 százalékos kötelezettség 65 százalékra csökkent.  

A választmányi ülés teljes jegyzőkönyve (benne egyéb ügyekkel) ITT tekinthető meg.

Mint ismeretes, drasztikus jegyáremelésről döntött a Mohosz. Részletek ITT és ITT

Még több friss hírért KATTINTS IDE!

(nyitókép: Körösvidéki Horgász Egyesületek Szövetsége)