2023. február 5. vasárnap | Ágota, Ingrid
Aktuális

Csongrád-Csanád megyében is drágul a horgászat

Csongrád-Csanád megyében is drágul a horgászat

Drágulnak a jegyárak Csongrád megyében is.

A Horgász Egyesületek Csongrád Megyei Szövetségének Intéző Bizottsága a jegyek típusainál (összevont és önálló területi jegyek) a helyi horgászközösségek, egyesületi vezetők kérését előtérben helyezve alakította ki, ennek eredménye lett az új jegytípusok: a HECSMSZ csatornák és az éves Maros-folyóra szóló területi jegyek - írja a hecsmsz.hu.

A jövő évi jegyek ármeghatározásánál a Bizottság törekedett az emelés mértékletességére, ugyanakkor a MOHOSZ Választmányának határozataiban foglaltak szerint, figyelembe véve az idei és a jövő évi kiadási – egy halgazdálkodási évben elsősorban a meghatározó tényezők a halárak, a halőri feladatellátáshoz szükséges üzemanyag, munkabér stb. - növekedését, a következő jegyár emelések mellett döntött:

  • A Szövetség halgazdálkodása alá tartozó egy vízterületre (önálló), illetve a folyóvizekre vonatkozó éves felnőtt területi jegyek 20 %-os mértékkel, az időszakos jegyek (napi, a 24/48/72 órás) 24%-os mértékkel kerültek megállapításra.

  • A Bizottság továbbra is fenntartja a lehetőséget azoknak, akik több vizet is látogatnak, nekik a HECSMSZ vizekre érvényes éves összevont jegyek esetében kétbotos jegy esetén 13%-kal, az egybotos Kedvezményezett jegy esetében 25%-kal kell többet fizetniük. Jó hír, hogy a HECSMSZ Összevont jegy 2023-tól a Salakos csatornával egészül ki. A maty-éri éves és az atkai napi – hárombotos – sportcélú területi jegyek 10 %-kal kerülnek majd többe.

  • A Bizottság határozott döntése értelmében a gyermekek részére váltható éves Csongrád-Csanád megyei egyesületi és szövetségi vizekre érvényes úszós és az éves HECSMSZ gyermek területi jegyek ára változatlan áron kerül kiadásra, továbbá az ifjúsági korosztály részére váltható jegyek kis mértékű árváltozással kerülnek értékesítésre.

  • Az Állami Turista jegyet váltó horgászok részére váltható 24 órás jegyek, illetve az éves jegyekhez váltható többlethal elviteli lehetőségét biztosító kiegészítő jegyek ára 30 %-kal kerülnek emelésre.

Mint ismeretes, a Magyar Országos Horgász Szövetség (Mohosz) meghatározta a horgászokat terhelő jövő évi központi díjakat, árakat. Ez felnőtteknél alapesetben maximum 30 százalékos, a gyermekeknél 20 százalékos emelkedést jelent. 

Emellett átlagosan 24 százalékkal nőnek a Mohosz országos, s a dunai és tiszai összevont területi jegyeinek árai is