2024. május 21. kedd | Konstantin
Aktuális

Döntött a Mohosz: 2024-ben további áremelések jönnek

Döntött a Mohosz: 2024-ben további áremelések jönnek

Választmányi ülést tartott október 26-án a Magyar Országos Horgász Szövetség (Mohosz), és a jegyzőkönyvet nyilvánosságra hozták a szervezet hivatalos internetes oldalán. A feltöltött dokumentum alapján – ahogy azt előzetesen is bejelentették – a 2024-es állami horgászjegyek ára változatlan marad, viszont maximálisan 15 százalékkal emelkedhetnek a területi jegyárak, és drágulás várható az országos jegyrendszerben is.

„A kizárólag a HORINFO szakrendszeren keresztül megvásárolható állami horgászjegy, turista állami horgászjegy, valamint az állami halászjegy, fogási napló díjait – a Mohosz javaslatára is figyelemmel – az Agrárminisztérium határozza meg, azokat a Vhr. 12. melléklete tartalmazza. 2024.01.01-től az állami horgászjegy és az állami halászjegy éves díja 5000 forint, a turista állami horgászjegy időszaki díja 3500 forint, a (halász és horgász) fogási napló éves díja 500 forint. Az állami horgászjegy és az állami halászjegy díjának megfizetése alóli személyi mentesülés, valamint az emelt díjak alkalmazásának eseteit jogszabály határozza meg” – olvasható a Mohosz választmányi ülésének jegyzőkönyvében. 

Az Egységes Szövetségi Hozzájárulás (ESZH) mértéke sem változik jövőre, az továbbra is marad 5500 forint.

„A 2017.01.01-től bevezetett, horgászszövetségi és tagszövetségi tagdíj-alapot egyaránt képező ESZH általános mértéke 2024.01.01-től 5500 forint/fő/év. Az ESZH megfizetésére 2019-től minden olyan, az adott naptári évben állami horgászjegyet vagy állami halászjegyet váltott, a Mohosz szervezeti rendszerébe tartozó horgász, valamint rekreációs halász kötelezett, aki az állami horgászjegy, illetve állami halászjegy díjának megfizetése alól a 2013. évi CII. törvény alapján nem mentesült” – rögzítették a jegyzőkönyvben. 

És akkor most jöjjön a feketeleves, sajnos ugyanis 2024-ben tovább emelkedhetnek a területi jegyek árai és az országos jegyrendszerben is drágulásra lehet számítani. 

„A Mohosz haszonbérletben lévő, horgászati hasznosítású halgazdálkodási vízterületek (közvetlen hasznosítású vízterületek), valamint a Mohosz haszonbérletben lévő, horgászszervezeti alhaszonbérleti jogviszonyú vízterületek (alhaszonbérleti vízterületek) vonatkozásában a választmány keretszabályként jóváhagyta, hogy a 2024. évi területi jegyek és kiegészítő jegyek (együtt: területi jegyek) árai a halgazdálkodási hasznosítók döntése alapján a halgazdálkodást, horgásztatást érintő inflációs hatások részbeni kompenzálására, legfeljebb 15 százalékos mértékben emelkedjenek” – írja határozatában a Mohosz. 

A Pecaverzum úgy tudja, hogy az országos jegyrendszerben történő értékesítésben is áremelés lesz. Erről is született döntés, de a határozat egyelőre nem nyilvános, ugyanis azt papíralapon kapták meg a választmányi ülés résztvevői.  Dérer Istvánnak, a Mohosz elnökhelyettesének szavaiból azonban kiderült egy apró részlet.

„Véleményem szerint 15 százalékig terjedő emelésre van lehetőség az állami vizeken, ezt tartalmazza az előterjesztés. Ehhez képest kevesebb az országos jegyrendszernek az emelése” – mondta Dérer István. 

Információink szerint az országos jegyrendszerben történt áremelésről – ami 15 százalék alatt marad – a jövő hét folyamán ad ki a Mohosz részletes tájékoztatót. A mostani döntés nyomán pedig a Mohosz tagszervezetei egyesével, külön döntés alapján jelentik majd be a 2024-es területi jegyárakat. 

Január 1-től lehet igényelni az új horgászkártyákat. Részletek ITT.

Még több friss hírért KATTINTS IDE!

(nyitókép:pixabay.com)