2023. február 5. vasárnap | Ágota, Ingrid
Aktuális

Egyre sürgetőbb a vízlépcső megépítése Bokrosnál

Egyre sürgetőbb a vízlépcső megépítése Bokrosnál

A vízlépcső kérdése, Bokros önállósága és a közterületek állapota is felmerült a legutóbbi városi közmeghallgatáson. A duzzasztó valószínűleg megépül, a bokrosi városrész azonban Csongrád része, hangzott el.

A közmeghallgatáson az egyik kiemelt témája a bokrosi vízlépcső kérdése volt. A kérdést Vincze László egykori országgyűlési képviselő, a város Pro Urbe-díjasa vetette fel - számolt be a delmagyar.hu.

– Ez már nagyon régi „sláger”, régóta húzódik, hogy Bokros határában megépülhessen a vízlépcső. Ezzel kapcsolatban történhetnek előrelépések: az aszály és az energiaválság azt hozza magával, hogy meg kell épülnie a vízlépcsőnek. Víz nélkül nincs mezőgazdasági hatékonyság aszály idején, emellett a vízlépcső az energia-ellátás szempontjából is jelentős lehet – fogalmazott Vincze László. 

A volt országgyűlési képviselő hangsúlyozta, ragaszkodni kell hozzá, hogy a műtárgy az eredeti, bokrosi helyszínen létesüljön, ne pedig a Körös-torok alatt. Ehhez csatlakozott Bedő Tamás polgármester is. 

– Csongrád város önkormányzata kizárólag a csongrád-bokrosi megvalósítást tudja támogatni, ez világos és egyértelmű, ez nem lehet vita kérdése – szögezte le a polgármester. 

– Még egy ilyen aszályt a térség, de az ország sem bír ki, ezért szükség van a vízlépcsőre. A kérdés már döntési szakba került, a duzzasztó megépülhet. Ezt már nem lehet elodázni, remélem hamarosan döntés születik az ügyben és néhány éven belül ez a mű megvalósulhat. A vízlépcső hozzájárulhat az energiatermeléshez, az öntözéshez, az ökológiai gazdálkodáshoz és általában a vízszintszabályozáshoz úgy, hogy a Körös-torok továbbra is élvezhető marad – közölte Bedő Tamás.

a fotó illusztráció forrása: pixabay.com