2021. október 27. szerda | Szabina
Aktuális

Egyre többen veszítik el horgászokmányaikat. Trükk lehet a háttérben?

Egyre többen veszítik el horgászokmányaikat. Trükk lehet a háttérben?

Egyre többen jelentik be a Ráckevei Dunaági Horgász Szövetségnél (RDHSZ), hogy elvesztették állami jegyüket és fogási naplójukat. A most kiadott közleményből kiderül, hogy az RDHSZ arra gyanakszik, nem véletlenül szaporodtak meg mostanság az ilyen esetek. 

Az RDHSZ híradása szerint az utóbbi hónapokban ugrásszerűen megnőtt az elvesztett állami horgászjegy-fogási napló okmányok bejelentése, és az új igénylése, kiváltása. „Érdekes módon csak az a fránya okmány veszik el, amelyikben a fogási napló haltömegtartalma vészesen közelíti a 60 kilogrammot” – fogalmaztak. 

Természetesen a valóban elvesztett, megsemmisült vagy halgazdálkodási szabályok megsértése miatt visszavont állami horgászjegy-fogási napló okmányok pótlása indokolt és elfogadható. Azonban a kvóta elérés közeledtével történő „elveszítés” nem – hívta fel a figyelmet az RDHSZ.

Arról is tájékoztatták az új állami horgászjegyek kiváltóit, hogy a halőrök fokozott figyelmet fordítanak ez esetben arra, hogy az „új éves jegy birtokában a napi darabszám-korlátozás alá eső halak éves kifogható mennyiségének a törtévre számított időarányos mennyisége fogható ki. Az intézkedő halőr minden újraváltott állami horgászjegy esetében kiszámítja a váltás napjától számított törtévre vonatkozó kifogható mennyiséget, és a napló hátuljába bejegyzi azt.

„Tehát ne higgye senki, hogy egy »elvesztett« és újra váltott állami horgászjeggyel »tiszta lappal« indíthatja a 60 kilogrammos kvótát, mert nem! Az így »nyert« pótkvóta átlépőivel szemben az okmányok bevonása mellett halvédelmi szabálysértési eljárás indul” – hangsúlyozta közleményében a szövetség.  

Hozzátették, inkább azt javasolják a horgászoknak, hogy vigyázzanak jobban az állami horgászjegyükre, és tartsák biztonságos helyen, nehogy elvesszen.

Friss hírekért látogass el a Pecaverzum főoldalára!

(fotó: RDHSZ)

Pecaverzum a közösségi médiában:

Kövessétek Facebook-oldalunkat!

Csatlakozzatok hozzánk Instagramon!

Iratkozzatok fel Youtube-csatornánkra!