2023. január 30. hétfő | Martina
Aktuális

Elzárták a zsilpet, nem folyik a víz a Velencei-tóba

Elzárták a zsilpet, nem folyik a víz a Velencei-tóba

Nehezen indult a mérés, de aztán péntekre sikerült megfelelő módon vízmintákat nyerni a Velencei-tó vízpótlásának érdekében.

„Pénteken befejeztük a tesztelést, és lezártuk a Pátkai-víztározó zsilipjét, az eredmények legkorábban a jövő hét elejére várhatóak – mondta Tóth Sándor, a Közép-dunántúli Vízügyi Igazgatóság műszaki igazgató-helyettese a feol.hu-nak. – Időközben a Velencei-tó szintje – igaz, hogy nem a mostani vízeresztés, sokkal inkább a csapadékosabb időjárás miatt – kicsit megindult felfelé.”

Pénteken a vízállásjelző 77 centimétert mutatott Agárdnál, amely érték némileg reményt keltő a néhány nappal ezelőtt mért 71 centiméterhez képest.

„Sikerült az eltervezett pontokon elvégezni a méréseket, a vízmintákat megvettük, a laboratórium ezeket a hétvégén megvizsgálja, és ha ez a munka befejeződik, utána egy-két napig tart majd az eredmények kiértékelése” – folytatta a szakember, aki annak a reményének is hangot adott, hogy ezek a mérési eredmények pozitívak lesznek. Azaz a Pátkai-víztározó felől a Császár-vízen át a Velencei-tóba érkező víznek természetes módon annyira javul az alga-, illetve a klorofill- tartalma, hogy a későbbiekben nem lesz akadálya annak, hogy a Zámolyi-víztározó összes vize a tóba kerülhessen.

Tóth Sándor megerősítette, hogy egy mérési pont a Pátkai-víztározónál, három a Császár-vízen és egy a Velencei-tónál, a befolyó ponton vizsgálta a minőséget. Zámoly és Pátka között a zsilip jelenleg nyitva van, és ez egészen addig így lesz, amíg a Zámolyi-víztározó le nem ürül. Egyelőre a Zámolyi-víztározóban lévő halakat nem halásszák le, arra várnak, hogy alacsonyabb legyen a víz szintje, és könnyebb legyen ez a művelet, de október közepéig ennek meg kell történnie.

A szekesfehervar.hu tudósítása szerint a vízpótlás időszakában a Székesfehérvár-Kisfalud-Dinnyés közötti kerékpárútnak az M7 autópálya alatt átvezető szakasza is víz alá került.

A kerékpárosoknak a Kisfalud-Pákozd-Sukoró út használatát javasolják.

Friss hírekért látogass el a Pecaverzum főoldalára!

(fotó: feol.hu, szekesfehervar.hu)

Pecaverzum a közösségi médiában:

Kövessétek Facebook-oldalunkat!

Csatlakozzatok hozzánk Instagramon!

Iratkozzatok fel Youtube-csatornánkra!