2024. július 17. szerda | Elek, Endre
Aktuális

Érvényes horgászengedéllyel inkább a varsázást választotta egy fiatalember a Marcalon

Érvényes horgászengedéllyel inkább a varsázást választotta egy fiatalember a Marcalon

Egy eldugott helyen lévő gyanús csónakra figyeltek fel a Sporthorgász Egyesületek Győr-Moson-Sopron megyei Szövetségének halőrei a Marcal-folyón. Kiderült, tiltott halászathoz használták.

A víz alatt – sárgás színnel – látszott a varsa, amelyet egy csónakból tett vissza a vízbe a lebukott rapsic. Koroncó térségben vették észre két hete a csónakot, amelyet aztán figyelni kezdtek a halőrök. 

A szövetség közleménye szerint október elsején, vasárnap este hét óra környékén egy fiatalember jelent meg, beszállt a csónakba, evezni kezdett, majd egy varsát szedett ki a vízből.

A varsában egy kis csuka volt, amelyet visszadobott. Ezt követően újra a vízbe engedte a tiltott halászati eszközt. 

Kifelé jövet aztán a halőrök megállították, és ellenőrizték. A fiatalember nem volt a szövetség számára ismert rapsic. Horgászengedéllyel is rendelkezett, amelyet a helyszínen bevontak, az illetékes hatóságnál pedig feljelentést tesznek ellene. 

A varsázás egyébként nem gyakori, évi egy-kettő esetet regisztrálnak a halőrök: idén már fogtak ezzel a módszerrel tevékenykedő orvhalászt a Mosoni-Dunán, Győrzámolynál. 

Mint ismeretes, a közelmúltban egy szigonypuskás orvhorgásszal, egy védett halakkal csalizó, méreten aluli süllőt megtartó osztrák férfival és egy nyakzó hálóval „dolgozó” idős orvhalásszal meggyűlt a baja a Győr-Moson-Sopron vármegyei halőröknek. 

Még több friss hírért KATTINTS IDE!

(nyitókép: a Sporthorgász Egyesületek Győr-Moson-Sopron megyei Szövetsége)