2022. január 18. kedd | Piroska
Aktuális

Ezeket kell tudnod, ha télen süllőre pályázol!

Ezeket kell tudnod, ha télen süllőre pályázol!

Dunai süllőhorgászoknak adott jó tanácsokat egy rutinos pecás, aki szerint egyre népszerűbb a tüskéshátú hal, amelynek megfogásához azonban nem árt tisztában lenni pár alapvető tényezővel télen. Jöjjenek a hasznos instrukciók!

Természetes vizeink közül a Dunában is szép számmal megtalálható ez a halfaj. A szezonja pedig elkezdődött, legalábbis erről tanúskodnak a gyönyörű fogásokról készült képek, melyeket különböző Facebook-csoportokba töltenek fel a horgászok – írja a Bors.

Jakubecz Kálmán, a Dunai Horgászok pecása kiemelte: a késő őszi, téli időszakban elsősorban a mélyebb, lassabb folyású részeken, mederfenéken érdemes keresni a süllőt.

„Éppen ezért én a mártogatós módszert részesítem előnyben, ami annyit jelent, hogy hosszúra hagyom az előkét és pálcaólmot használok, csalinak pedig leggyakrabban gébet teszek a horogra. A hideg beköszöntével a küsz, magyarul a sneci eltűnik, a géb viszont nem vermel, ott marad a kövek között, tökéletes táplálékot biztosítva a süllőnek. Több olyan »sárkányt« is fogtam már, melynek a gyomrában négy gébet is találtam” – mutatott rá a rutinos horgász.

Mivel ebben az időszakban a mederfenéken tanyáznak ezek az édesvízi ragadozók, ezért rendkívül nehéz észrevenni őket, hiszen feltűnő felszíni rablások nincsenek.

„Előnyben vannak azok a pecások, akik nyáron is süllőznek, hiszen a lehűlő vízben sem változtatnak helyet, vagyis ha a meleg időszakban már kitapasztaltuk, hol rabol, akkor érdemes oda télen is visszatérni, mert biztosan most is ott vannak – tette hozzá Kálmán, aki kiemelte: a rutintalanabbak se csüggedjenek, keresőhorgászattal ők is eredményesek lehetnek. 

„A már említett mélyebb, lassabb folyású részek mellett a kövezések, akadók mentén érdemes még próbálkoznunk. A másik jó és eredményes módszer, ha a helyi pecásoktól kérünk segítséget” – hangzott a jó tanács. 

Jakubecz Kálmán kiemelte: akárcsak nyáron, a téli időszakban is a kora reggeli és esti órákban, vagyis napfelkeltekor és naplementekor érdemes próbálkozni, ugyanis ekkor eszik a süllő.

„Az utána következő egy-két óra még jó, ám ha akkor sincs kapás, érdemes abbahagynunk a pecát, mert már nem fog jönni hal” – szögezte le.

A horgász szerint egyre népszerűbb a süllő a dunai horgászok körében, ezért egy-egy jó helyre érdemes hamar kilátogatni. „Van egy kedvenc rablóhalas helyem, ahonnan tavaly gyönyörű példányokat fogtam, mára azonban széthorgászták azt a területet. Ezzel az a gond, hogy az intenzíven pecázott helyekről előbb-utóbb eltűnik a hal” – állapította meg. 

Friss hírekért látogass el a Pecaverzum főoldalára!

(fotók: Bors)

Pecaverzum a közösségi médiában:

Kövessétek Facebook-oldalunkat!

Csatlakozzatok hozzánk Instagramon!

Iratkozzatok fel Youtube-csatornánkra!