
Jövő nyártól visszakerülhet a balatoni hal a fogyasztók asztalára. Most az is kiderült, kik és hogyan juthatnak majd hozzá az uniós oltalomban részesült finomságokhoz.
Szári Zsolt, a Balatoni Halgazdálkodási Nonprofit Zrt. (BHNp Zrt.) vezérigazgatója pénteken Tihanyban, a VII. Balatoni Horgász Konferencián a jövő év hangsúlyos feladatának nevezte az idén uniós oltalomban részesült, a Balaton vízgyűjtőjén termelt balatoni halnak, mint bioterméknek a piaci bevezetését. A Balaton vízrendszeréhez tartozó tavakból várhatóan 2020. májusától, júniusától magas minőségű hal kerülhet az asztalra – nyilatkozta a Füred TV-nek Szári Zsolt elmondta, mivel ez egy korlátos termék, elsősorban a vendéglátósok számára lesz elérhető. A fennmaradó tételeket fogják franchise rendszerben értékesíteni a Balaton környékén. Az egyik ilyen boltot a tervek szerint Balatonfüreden nyitják majd.
Mint ismeretes, BHNp Zrt. idén kezdte újra öt tógazdaságban, több mint ezer hektáros vízfelületen a halgazdálkodást.
A vezérigazgató – aki egyben a Balaton élővilágának megóvásáért felelős miniszteri biztos is – a következő időszak teendői közé sorolta az inváziós fajok térnyerésének megakadályozását. Továbbá azt, hogy a klímaváltozás miatt szükség esetére időben szülessenek tervek a Balaton külső vízgyűjtőjéről történő – lehetséges – a vízpótlásáról.
A tihanyi konferencia során átadták az idei év életműdíját, amelyet a Keszthelyi Helikon Horgász Egyesület elnöke, Balázs István vehetett át.
A konferenciáról korábban már a Pecaverzum is beszámolt. Akkor a jövő évi szabályok kapcsán arról írtunk, hogy nem lesznek áremelések, a horgászrendben pedig enyhítések várhatók.
Friss hírekért látogass el a Pecaverzum főoldalára!
Pecaverzum a közösségi médiában:
Kövessétek Facebook-oldalunkat!
Csatlakozzatok hozzánk Instagramon!
Iratkozzatok fel Youtube-csatornánkra!