2024. március 3. vasárnap | Kornélia
Aktuális

Halpusztulás a Rakaca-víztározón: a süllőállomány fekete napjai – fotókkal

Halpusztulás a Rakaca-víztározón: a süllőállomány fekete napjai – fotókkal

Halpusztulás történt a Borsod-Abaúj-Zemplén vármegyei Rakaca-víztározón. A havária leginkább a süllőállományt érintette, de más halfajok és rákok is elhullottak.

A halpusztulás híréről a borsodhir.hu számolt be a Rakaca-Tó Horgász Egyesület szeptember 22-i, csütörtöki tájékoztatására hivatkozva. 

– Sajnos a hír, ami itt, a közösségi médiában is terjed, igaz. Az épülő és egyre javuló süllőállomány fekete napjain vagyunk túl. Más fajok is elestek, de jellemzően a süllők – tudatta az egyesület.

Közölték, a halpusztulása oka csak akkor derülhet ki, ha a szakemberek által végzett vizsgálatok eredményei megszületnek.

Tudomásuk szerint a Horgász Egyesületek Borsod-Abaúj-Zemplén Megyei Szövetsége (Hebosz) a tőle telhető intézkedéseket már megtette. A halőrök folyamatosan gyűjtik a tetemeket, ami megjelent képek tanulsága szerint nem kis feladat.

– Reméljük, a vizsgálat eredményeit megosztja majd a Hebosz, hiszen sokan aggódunk. A halászati őröknek kitartást kívánunk! Reméljük, nem súlyosbodik a helyzet – írták.

A Rakaca-víztározó közösségi oldalán szeptember 24-én, vasárnap megjelent egy képgaléria. Látható, hogy hatalmas süllők vesztek oda nagy számban, de az elpusztult halak között akadt ponty, keszeg és amur is.

„Sok szép képet, pillanatot megosztottunk már, ez most nem azok közé tartozik” – fűzték a felvételekhez.

Aztán egy másik fotósorozatból kiderül, hogy nemcsak a halak, hanem a rákok „megsínylik a jelenséget”.

A posztban megerősítették a korábbi információkat, miszerint a mintavétel megtörtént. „Tájékoztatás a halászati hasznosító megyei szövetségtől várható majd” – közölték.

Még több friss hírért KATTINTS IDE!

(nyitókép: Rakaca-víztározó FB-oldala)