2022. augusztus 18. csütörtök | Ilona
Aktuális

Haltani szempontból aggasztó a hajdúszoboszlói ősi vízfolyás állapota

Haltani szempontból aggasztó a hajdúszoboszlói ősi vízfolyás állapota

A kutatók Hajdúszoboszló ősi vízfolyásán végeztek vizsgálatokat, amelyek lesújtó eredményt hoztak. Az Ős-Köselyben szinte csak idegenhonos halakat fogtak, főként kínai razbórát és ezüstkárászt.

Haltani szempontból aggasztó eredményről számolt be a Magyar Biodiverzitás-kutató Társaság közösségi oldalán. 

Az Ős-Kösely Hajdúszoboszló igazán ősi vízfolyása, bár a vízrendezések óta inkább csak egy rendkívül hosszú és keskeny, állóvizes holtágnak mondható. Első pillantásra kifejezetten tetszetős képet nyújt, de a bukolikus látvány csalóka – közölték. 

Az Ős-Kösely az agrárföldek szorításában senyved. Hiába a csinos nádas-gyékényes szigetek sora, a vízbe került műtrágya hosszú évtizedek alatt megtette hatását. 

A komoly mennyiségű és ezek szerint hosszú múltra visszatekintő szervesanyag-terhelés országos probléma, a hazai természetvédelem egyik legkomolyabb kihívása.

A felmérést Orcsik Tibor, Gyömbér Zsolt és Szabó Gyula végezték el. A befogott állatok nagy része idegenhonos kínai razbóra és ezüstkárász volt, a hazai fajokat néhány csuka és vörösszárnyú keszeg képviselte.

A Magyar Biodiverzitás-kutató Társaság 2011. január 17-én alakult 14 alapító taggal. Legfontosabb tevékenységünk a Magyar Biodiverzitás Napok szervezése. 

A társaság céljai között szerepel faunisztikai, florisztikai, mikológiai célú kutatások elősegítése, a biodiverzitás fontosságának népszerűsítése, továbbá Ország Mihály hagyatékának gondozása.

Friss hírekért látogass el a Pecaverzum főoldalára!

(fotó: Magyar Biodiverzitás-kutató Társaság FB-oldala/Gyömbér Zsolt, Kovács Tibor)