2024. július 17. szerda | Elek, Endre
Aktuális

Húsz mázsa haltetemet gyűjtöttek össze a csongrádi vizekből

Húsz mázsa haltetemet gyűjtöttek össze a csongrádi vizekből

Mintegy húsz mázsa haltetemet gyűjtöttek össze a Horgász Egyesületek Csongrád Megyei Szövetségének (HECSMSZ) halőrei az elmúlt hetekben. A busák pusztulása természetes jelenség, a halőrök az ATEV Zrt. hódmezővásárhelyi telepére szállították valamennyit.

„Nem vízminőségi probléma vagy betegség miatt pusztultak nemrégiben a busák térségi vizekben. Ráadásul ekkora mennyiségnél távolról sem nevezhető tömegesnek a jelenség; eddig összesen nagyjából húsz mázsa haltetemet emeltek ki a halőrök Maty-éri víztározó, a Mártélyi Holt-Tisza és az Atkai Holt-Tisza vizéből” – nyilatkozta a Délmagyarnak Oláh Szabolcs, a HECSMSZ ügyvezető elnöke.

Tél végére a halak immunrendszere legyengül, ez kedvez a betegségek kialakulásának, és a hirtelen bekövetkező felmelegedés is kedvezett a szerves anyagok bomlásának, algák felszaporodásának, amely a legyengült, elöregedett egyedek pusztulásához vezet. 

Azokon a vizeken, ahol nagyobb mennyiségben élnek busák, a jelenséget fokozza a hideg vízi táplálékhiány, így rövid idő alatt nagyobb mennyiség pusztulhat el.

Oláh Szabolcs hangsúlyozta, mindez kifejezetten természetes jelenség, ami egy szelekciós, biológiai folyamat és zömében májusban fordul elő. Idén a korai tavasz miatt következett be jóval előbb. 

A jelenlegi hidegebb idő miatt a lehűlt vízben ez most leállt, de az újra melegedő idővel előfordulhat, hogy ismét tetemek kerülnek a felszínre. 

Megjegyezte, hogy az éppen felbukkanó haldögök egy része hetekig a vízben lebeg a fenék közelében, csak a felmelegedő vízben elinduló bomlási folyamat hatására emelkedik vízfelszínre.

Az elhullott halak összegyűjtése, eltakarítása nagy feladat a HECSMSZ halőri csapatának, a területileg illetékes halőröknek máshonnan átirányított kollégák is segítettek. A veszélyes hulladéknak minősülő tetemeket az ATEV Zrt. hódmezővásárhelyi telepére szállítják be.

 „Arra kérünk mindenkit, ha bódult egyedeket, friss tetemeket, azokon külső élősködőket, sebeket fedeznek fel, keressék fel a területileg illetékes halőröket” – hangsúlyozta Oláh Szabolcs.

Még több friss hírért KATTINTS IDE!

(nyitókép: HECSMSZ)