2024. március 1. péntek | Albin
Aktuális

Huszonhat éve döntött országos dévérrekordot egy nagybajcsi horgász

Huszonhat éve döntött országos dévérrekordot egy nagybajcsi horgász

Huszonhat éve számolt be róla a Kisalföld, hogy a nagybajcsi Szemeti Simon 1997 szeptemberében egy 5,7 kilogrammos dévérkeszeget terelt a szákjába – emlékeztetett múltidéző cikkében a Sporthorgász Egyesületek Győr-Moson-Sopron megyei Szövetsége.

A hal 52 centiméter hosszú volt, kerülete még ennél is nagyobb, 61 centiméter. A hatalmas dévérkeszeg akkor országos rekordnak számított. Azóta ez megdőlt, a Rábán Kiss Ferenc 2014 október 11-én Jakabháza térségében egy 6,02 kilogrammosat fogott. 

„Mindennap kimegyek horgászni egy-másfél órát. Tovább nem maradok, mert úgy tapasztaltam: ha megy a hal, akkor ennyi idő is elég, hogy megfogjam, ami nekem kell. Így tettem aznap, vasárnap reggel is. Nyolc óra felé mentem ki a sarkantyúra, egyedül voltam az egész parton. Csak dévérre, vagy más keszegre horgászom, a szerelékemet is így állítottam össze” – idézte vissza az ominózus napot Szemeti Simon. 

A horgász elmondta, fenekezéshez nem használ etetőkosarat, az egyetlen kapocsra hernyót, fűkukacot szokott tűzni. Az 5,7 kilós dévért is ezzel a módszerrel csalta horogra. 

Szemeti Simon háromméteres bottal horgászott a fogás napján is, a 60-as orsón 0,30-as damil volt, azon közepes méretű dobóólom, a zsinór végén keszegezéshez viszonylag nagyméretű, 6-os horog. 

Kezdetben nem mozgott a hal, az első kapás egyben az aznapi utolsó is lett. Háromnegyed kilenc tájban a bot vége gyengén megmozdult, mintha a hal a szájában forgatta volna a csalit. Ezt egy lefelé irányuló gyöngéd húzás követte, amire a horgász bevágással reagált. 

„Azt hittem, elakadtam. Az első pillanatban olyan érzés volt, mintha tuskóba vágták volna bele a horgot. Még csodálkoztam is, mert azon a környéken nincsen akadó. A bevágás után befelé indult a hal, amelyről ekkor még nem tudtam, hogy miféle. Viszonylag könnyű volt megfordítani, és amikor engedelmesen jött kifelé, akkor már tudtam, hogy dévér, mert az jön ki úgy, mint egy birka” – mesélte Szemeti Simon.

Összességében hét-nyolc percig fárasztotta, utána már csak a szákolás volt hátra. „Mivel néptelen volt a part, egyedül kellett megoldanom, kiemeléskor kifordult a szák, a hal akkorát vágott a farkával, hogy még az ólom is lerepült a damilról” – emlékezett vissza a történtekre. 

S ha már dévér: a Sporthorgász Egyesületek Győr-Moson-Sopron megyei Szövetsége Győrnél múlt héten a Mosoni-Duna holtágba 300 kilogrammot telepített ebből a halfajból.

Még több friss hírért KATTINTS IDE!

(nyitókép: a Sporthorgász Egyesületek Győr-Moson-Sopron megyei Szövetsége)