A közleményben idézik Németh Istvánt, a Magyar Akvakultúra és Halászati Szakmaközi Szervezet (Mahal) elnökét, aki szerint az élőponty ára kilogrammonként 1800-2200 forint között alakul a szeletelt ponty 3500-4000 forintba kerül majd.
A közleményben idézik Németh Istvánt, a Magyar Akvakultúra és Halászati Szakmaközi Szervezet (Mahal) elnökét, aki szerint az élőponty ára kilogrammonként 1800-2200 forint között alakul a szeletelt ponty 3500-4000 forintba kerül majd.
Az afrikai harcsa filéjéért 4000 forint körüli összeget kérnek majd a kereskedők, míg a filézett szürke harcsa kilójának ára 8000-9000 forint között alakulhat az idei szezonban.
Az agroinform.hu kiemelte, az egy főre jutó halfogyasztás nemzetközi összehasonlításban továbbra is igen alacsony, 6,5-7 kilogramm, szemben az Európai Unió évi 22 kilogrammos átlagával.
A termelők helyzetét az is nehezíti, hogy a visszafogott hazai fogyasztásnak is több mint harmada az év legvégére koncentrálódik.
Magyarországon több mint 25 ezer hektárnyi vízterületen működnek tógazdaságok.
A hazai haltermelők helyzetét idén elsősorban a nyár második felében tomboló aszály rontotta, ami elsősorban a vízutánpótlási problémákban, a vízminőség romlásában öltött testet.
A magas vízhőmérséklet a minőségromáson kívül felgyorsította a halak anyagcseréjét is, ami többlettakarmányt igényelt, miközben a testtömeg-gyarapodás elmaradt az átlagtól – tájékoztatott az agroinform.hu.
Óriási különbségek vannak a halárakban országszerte, Szeged a legdrágább. Részletek ITT.
Még több friss hírért KATTINTS IDE!
(forrás: MTI, nyitókép: Nagy István FB-oldala)