2024. július 17. szerda | Elek, Endre
Aktuális

Kettő ponty miatt örökre eltiltottak egy horgászt Kiskunhalason – videóval

Kettő ponty miatt örökre eltiltottak egy horgászt Kiskunhalason – videóval

Két év után idén ismét örökös eltiltással büntetett meg egy horgászt a kiskunhalasi Sóstó Sporthorgász Egyesület.

Az első, 2022 áprilisában történt esetnél egy 58 centis példányt tett el a szákjába a pecás, miközben a ponty maximálisan elvihető mérete 55 centiméter. Ráadásul a halat a fogási naplóba sem írta be, így egyszerre két szabálysértést is elkövetett a horgász.

A fegyelmi helyzet nem javult, mert nem sokkal a történtek után egy tagot két évre elmeszeltek, most pedig ismét örökös eltiltást kapott egy horgász.

„Egy horgásztársunk a telepítéseket követően három darab pontyot tartott a szákjában, ebből csak egyet jegyzett be a fogási naplójába. A halőr ezt észlelte, intézkedett, és fegyelmi eljárást indított a horgásztársunkkal szemben, aki végleges eltiltást kapott Sóstón” – számolt be a Halasmédiának Jáger Szabolcs.

A Sóstó Sporthorgász Egyesület fegyelmi bizottságának elnöke az interjúban elmondta továbbá, a közgyűlés tavaly döntött arról, hogy ha egy horgász nem írja be a kifogott halat a fogási naplóba, kvázi ellopja, és jogosulatlanul viszi el a vízpartról, akkor örökös eltiltással sújtható. „Sajnos, most ez történt” – tette hozzá.

A döntés hátteréről úgy fogalmazott, az eltiltott horgász esetében egy idős emberről van szó, de csak azért is az eltiltás mellett döntöttek, hogy javítsanak az etikán, a horgászmorálon.

„Azért, hogy aki vállalja az ilyen cselekedetet, tudja, mit tesz kockára” – indokolt Jáger Szabolcs.

Az ügyben az egyesület feljelentést tett az illetékes halgazdálkodási hatóságnál, amely 20 ezer forint halvédelmi bírságot szabott ki, egyúttal az állami jegy kiváltásától is eltiltotta a horgászt három hónapra.

„A halőrök jelenléte állandó a Sóstón, így nincs értelme trükközni, a szúrópróbaszerű ellenőrzések éjjel-nappal előfordulhatnak” – jegyezte meg a fegyelmi bizottság elnöke.

„Több halőrünk van, akik napi szinten több alkalommal járják a tavat, és ellenőrzik a horgászokat. Sokszor megkapjuk, hogy nagyon nagy a szigor. Előfordul, hogy egy horgásztársat három perc különbséggel kétszer is ellenőriz a halőr. Mindenkinek a szabályokat maradéktalanul be kell tartani, és akkor nem lesz a halőrökkel sem semmiféle konfliktus, és nem kell félni attól, hogy hasonló eljárás indulna bármelyik horgász ellen” – zárta szavait Jáger Szabolcs.

Még több friss hírért KATTINTS IDE!

(nyitóképünk illusztráció, forrása: Pecaverzum)