2023. szeptember 26. kedd | Jusztina, Pál
Aktuális

Kiderült, mi lesz az új neve a gyékényesi Velencei tónak

Kiderült, mi lesz az új neve a gyékényesi Velencei tónak

Még mindig kettő Velencei nevű tó szerepel a Halgazdálkodási Szakrendszerben. De már nem sokáig, ugyanis beadták a névváltoztatási kérelmet, így hamarosan helyreállhat a világ rendje. 

A Pecaverzum számolt be róla elsőként, hogy nyilvántartásba vettek Velencei tó néven egy 3,7196 hektáros, Gyékényesen található vízterületet (nyitóképünkön), amely víztérkódot is kapott (14-151-1-1), és bekerült már a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih) Halgazdálkodási Szakrendszerébe. 

Dérer István, a Magyar Országos Horgász Szövetség (Mohosz) főigazgatója augusztus első hetében kérte a nyilvántartó hatóságtól, hogy változtassák meg a nevet, mert sérti a névhasználati jogot. „Ez az elnevezés viccnek is rossz” – fogalmazott Dérer István. 

A gyékényesi tó melletti terület a 60-as, 70-es években a környezeti viszonyok nyomán rendre víz alá került, ezért ragadt rá mocsaras tájra a Velence név – tudta meg a Bors Gyékényes és Környéke Horgász- és Szabadidő Egyesület elnökétől.

Kóródi Zsolt elmondta, tó tulajdonosa a település nemrégiben elhunyt polgármesterének, Kisiván István a fia, Kisiván Gábor.

„Éppen ma egyeztettem Kisiván úrral, akitől megtudtam, hogy eredetileg Velenczei tóként akarta bejegyeztetni a tavat, tehát cz-vel, azóta azonban már be is adta az legfrissebb változtatási kérelmet” – fejtette ki Kóródi Zsolt, hozzátéve, hogy a gyékényesi víz a jövőben Kiskotró névre hallgatna.

A Halgazdálkodási Szakrendszerben jelenleg még szerepel a gyékényesi Velencei tó, tehát az új kérelmet még nem dolgozták fel. 

A gyékényesi Velencei tóra egyébként az Agrárminisztérium pályázatot írt ki a halgazdálkodási jog hasznosítására, de az eljárás eredménytelen lett, mert nem érkezett értékelhető anyag.

Szívszorító videó készült az „igaz” Velencei-tóról. Nézd meg a felvételt ITT!

Még több friss hírért KATTINTS IDE!