2021. december 4. szombat | Barbara, Borbála
Aktuális

Kiderült, miért ugrálnak ki a halak a vízből

Kiderült, miért ugrálnak ki a halak a vízből

Megbolondultak vagy betegek, esetleg mozgásigényük van, vagy csak jó poén?

A Pecaverzum a közelmúltban tett közzé egy videót, amelyen az látható, hogy a Kiskörei Hallépcsőnél konkrétan kiugrott a vízből, és egyenesen nekirepült a batonnak egy kapitális busa. 

A busák különösen híresek arról, hogy kiugrálnak a vízből, de más halak is előszeretettel szippantanak néha egy kis friss levegőt. Sőt, valójában egyáltalán nem vicc, vagyis inkább veszélyes is lehet, ha belefutunk egy felhőtlenül ugráló busacsapatba.

Nos, a kérdés, hogy miért is ugrálnak ki a halak a vízből, többek, köztük a Magyar Haltani Társaság (MHT) egyik olvasójának fantáziáját is megpiszkálta, és fel is tette a kérdést, amelyre megérkezett a szakmai álláspont. Íme: 

„Tudományosan igazolt magyarázatról nem tudunk, de abban biztosak vagyunk, hogy a jelenségnek többféle oka van, melyek közül egyik az élősködők által okozott kellemetlenség vagy fájdalom is lehet. Emellett azonban ott van a repülő táplálék utáni vágy (a képen pl. egy repülő tiszavirág után), a ragadozó elől menekülés (küszök a balin elől), a vízből kiugró préda követése (balin a küsz után), ijedtség (a busák ugrálása a berregő motorcsónak közelében), és feltehetőleg a fiatal halak nagy mozgásigénye is eredményezhet ilyet, mert számukra ez játékot, tapasztalatszerzést jelent.”

(fotó: MHT)

Pecaverzum a közösségi médiában:

Kövessétek Facebook-oldalunkat!

Csatlakozzatok hozzánk Instagramon!

Iratkozzatok fel Youtube-csatornánkra!