2022. augusztus 18. csütörtök | Ilona
Aktuális

Kiderült, miért végezte fellógatva a Tiszából fogott 60 kilós harcsa

Kiderült, miért végezte fellógatva a Tiszából fogott 60 kilós harcsa

A horgász azt állítja, hogy tavaly már megakasztotta azt a harcsát, amelyet aztán pár napja sikerült kifognia. Kun László visszaemlékezett a kapásra és a fárasztásra, majd azt is elárulta, hogy miért nem engedte vissza a közel 60 kilós halat a Tiszába. 

Mint ahogy arról a Pecaverzum is beszámolt, 59,6 kilós, 205 centiméteres harcsát fogott a Tiszából június 19-én, vasárnap Kun László. A hal nem nyerte vissza szabadságát, fellógatva végezte, amit néhányan szóvá is tettek az interneten. 

A horgász a szoljon.hu-nak elárulta, kisebb-nagyobb kihagyásokkal már évtizedek óta horgászattal tölti a szabadidejét. A martfűi kanyarban szinte mindig ugyanazon a helyen áztatja a zsinórt.

– Nem szeretem a vándorhorgászatot, egy helyre letelepedek, és jöjjön oda a hal, én megvárom – mondta mosolyogva.

Az esetek többségében kimondottan harcsára „utazik”, szerelékét és a csalit is ehhez igazítja. Halat, puhatestűt tűz a horgára. Szinte minden évben akad egy-egy harminc kiló körüli példány, amivel hazatérhet. 

– Nagyságát már a kapásból érzékeltem, amikor megfogtam a botot, húzott csónakostól, először a folyással szemben harminc métert, majd lefelé ötvenet, hiába volt letéve a súly. Ő fárasztott engem, én meg őt. Ez az igazi élmény a horgászatban – emlékezett vissza a közel 60 kilós harcsa kapására. 

Tapasztalatai szerint rettentő erő volt a kopoltyúsban, ha a féket teljesen behúzta volna, berántotta volna a vízbe, a bot ugyanis teljesen meghajlott, ezért engedte az orsó a damilt.

– Tavaly ezt a halat már megakasztottam, de akkor nem sikerült kifognom. El is határoztam, nem foglalkozom vele, ha idén nem fogok más halat, de ezt az egyet jó volna. Az volt a szerencsém, hogy felfelé indult, mire visszafordult, annyit gyengült, hogy nem tudott elbújni a fenékre. Álom jó érzés volt kiemelni, belenyúltam a szájába, és behúztam a csónakba – mesélte.

Kun László arra is magyarázatot adott, hogy miért nem engedte vissza a halat a Tiszába. 

– A nyálka annyira megsérült rajta, ahogy a farkával verte magát, hogy nem is élte volna túl, ha visszaengedem – állapította meg.

– Dolgozott bennem az adrenalin, nem éreztem nehéznek, amikor a csónakba emeltem. Aztán segítséggel húztam fel a parton, és raktam az autóba. Az öreg horgászok, akikkel találkoztam, azt mondták, itt még ekkorát senki sem fogott, én is mindig erre vágytam – mondta büszkén Kun László.

Házuk udvarán egy kerti színben lógatták fel, és kezdték feldolgozni, a fotó is ott készült. A harcsából a család rántott halat készített, de a rokonságnak is jutott belőle.

100 kilós harcsát fogtak a Dunából Párkánynál. Nézd meg a halat IDE KATTINTVA!

Friss hírekért látogass el a Pecaverzum főoldalára!

(nyitóképünk illusztráció, forrása: pixabay.com)