2022. július 2. szombat | Ottó
Aktuális

Kiderült, mitől pusztulhatott el több száz kiló süllő a Tisza-tóban

Kiderült, mitől pusztulhatott el több száz kiló süllő a Tisza-tóban

A téli alacsony vízszint egyre nagyobb kockázatot jelent a telelő halállománynak a Tisza-tónál, ahol pár napja tömeges süllőpusztulásra lettek figyelmesek. A Tisza-tavi Sporthorgász Közhasznú Nonprofit Kft. a haváriát a sekély víz és egy időjárási anomália halálos kombinációja okozhatta.

Mint arról a Pecaverzum elsőként beszámolt, halpusztulás a történt a Tisza-tavon. A sajnálatos eseményről egyik olvasónk küldött videót, amelyben a befagyott vízben több tucat nagy testű süllő teteme látható. 

A felvétel december 23-án, csütörtökön délelőtt készült a Tisza-tó Apota elnevezésű kíméleti területén.

Az ügyben most reagált a Tisza-tavi Sporthorgász Közhasznú Nonprofit Kft. Közleményükben azt írják, az utóbbi évek átlagához képest nagyobb mennyiségben a sekély vízbe rekedt halak elhullásának több oka is lehetséges. Ilyen lehet valamely mérgező gáz túlzott jelenléte, vagy éppen a létfontosságú oxigén hiánya. 

Az első szemrevételezések és a körülmények ismerete után nagy valószínűséggel kijelenthető, hogy a haváriát a túlságosan sekély, maximum 40 centiméteres mély víz és egy időjárási anomália halálos kombinációja okozhatta. 

A közelmúltban tomboló viharos szél iránya és ereje révén extrém mértékben kavarta fel az akkor még nyitott terület vizét. A nagy mennyiségű lebegő hordalék képes rárakodni a halak kopoltyújára, ami súlyos esetben a gázcserét is akadályozza. Az ilyen oxigénhiányos állapotot az érzékeny süllők nem képesek huzamos ideig elviselni, ez okozhatta pusztulásukat.

A Tisza-tavi Sporthorgász Közhasznú Nonprofit Kft. szerint a közelmúlt „jéghelyzete” nem tette lehetővé a terület korábbi megközelítését, a jég december 23-ra vastagodott meg annyira, hogy éppen csak elbírjon egy felnőtt embert (a jégen tartózkodás ebben az időben veszélyes, ezért tilos). 

A társaság helyszínre érkező szakemberei az 1-6 kilós tömegű egyedek összmennyiségét mintegy 300-400 kilóra becsülték. A tetemek begyűjtése a jégviszonyok változásáig még várat magára.

A feliszapolódás következtében a téli alacsony vízszint egyre nagyobb kockázatot jelent a telelő halállománynak, vízügyi szempontból azonban indokolt, ezért ennek megváltoztatására nem kerülhetett sor. 

A megoldást a régi medrek rekonstrukciója jelentheti. A veszélyes iszap eltávolítása amellett, hogy segítené a halak biztonságos telelését, javítaná az áramlási viszonyokat és a tározott víz mennyiségét is megnövelné. A Tisza-tavi Sporthorgász Közhasznú Nonprofit Kft már korábban összeírta azon területek listáját, melyek kotrása halgazdálkodási szempontból a leginkább indokolt.

Fekáliás szennyezés okoz gondot a Tisza-tónál. Részletekért KATTINTS IDE!

Rekordhónapot zártak a Tisza-tavi halászok novemberben. Tudj meg többet IDE KLIKKELVE!

Friss hírekért látogass el a Pecaverzum főoldalára!

(fotónk illusztráció)