2022. május 21. szombat | Konstantin
Aktuális

Fekáliás szennyezés okoz gondot a Tisza-tónál

Fekáliás szennyezés okoz gondot a Tisza-tónál

Több mint tíz éve folyik súlyosan szennyezett víz a Tisza-tóba két patakból – egyebek mellett ez derült ki a Magyar Tudományos Akadémia Nemzeti Víztudományi Program Irányító Testülete által szervezett Nagy tavak-konferencián. 

Az Eger- és a Laskó-patak 2010 óta erősen szennyezetten folyik a Tisza-tóba – erről beszélt Teszárné Nagy Marianna címzetes egyetemi docens, a Közép-Tisza-vidéki Vízügyi Igazgatóság (Kötivizig) regionális laboratóriumának vezetője a konferencián az infostart.hu beszámolója szerint.

A portál azt írja, a két patak már egy évtizede az erősen szennyezett kategóriába tartozik, és azt mérik, hogy a tározót elhagyó Tiszában kisebb volt a fekális szennyezettség, de a 2019-2020-as években már ez is növekedett.

További rossz hír, hogy a Tisza-tóban 2013-ig csak a befolyóknak a közvetlen torkolatánál volt mérhető a nagyobb szennyezés, de 2014-től kezdődően már minden mintavételi helyen nőtt a fekális szennyezést jelző paraméterek mennyisége.

A lehetséges teendőkkel kapcsolatban a szakember elmondta, szeretnék megtenni a mikrobiológiai mérések összevetését a hidrológiai, illetve meteorológiai adatokkal, de fontosnak tartotta a szezonális változások vizsgálatát is.

Teszárné Nagy Marianna szerint „azt is jó lenne felgöngyölíteni”, hogy mi történik a tározót elhagyó vízzel azon a 65 kilométeres Tisza-szakaszon, amíg a felszíni vízkivételi műhöz ér. 

Kormányrendelet-módosítást is szorgalmazott, úgy látja, a fekálindikátor szervezetek határértékeit „jó lenne valahogy bele szuszakolni”, mert rendkívül indokolt, nincsenek méréseik. 

„A felszíni vizek mikrobiológiai monitorozását legalább a szennyvíztisztítók környezetében, tehát a bebocsátás felett és alatt lehetne kötelezővé tenni ebben a rendeletben” – fogalmazott.  

Hanganyag a konferenciáról ITT!

Friss hírekért látogass el a Pecaverzum főoldalára!

(fotó: Hortobágyi Nemzeti Park Igazgatóság)