2024. március 1. péntek | Albin
Aktuális

Kitolódott a nagypontyos szezon a klímaváltozás miatt

Kitolódott a nagypontyos szezon a klímaváltozás miatt

Később kezdenek el vermelni a halak, amelyhez hozzájárul a klímaváltozás és a horgászok hathatós tevékenysége is. Decemberben pontyot fogni? Igen!

Megérkezett a nagy lehűlés, ezzel pedig kezdetét vette a nagypontyos horgászat, ugyanis ilyenkor kezdenek a téli vermelés előtt intenzíven táplálkozni a kapitális példányok, így jó eséllyel kapásra lehet bírni őket. A klímaváltozás a pecára is kihatott, egyre később kezdődik az őszi, nagyhalas időszak – írja a Bors.

„Később kezd el lehűlni a víz, ezáltal a vermelési időszak is kitolódik. A másik oka pedig az, hogy ugrásszerűen megnőtt a horgászok száma, ennek következtében pedig folyamatosan táplálékhoz jutnak a halak, hiszen állandóan szórnak be etetőanyagot a vízbe a pecások. A jóhoz pedig könnyű hozzászokni, nem kell elvermelniük, hiszen télen is táplálékhoz jutnak” – fogalmazott Szalma József, az egyik legnagyobb brit márka teszthorgásza.

A versenypecás arról is szót ejtett, hogy szerinte az eredményesség szempontjából nincs nagy különbség a gyártók által kínált téli és nyári csalik között. 

„Most lehet, hogy nem leszek népszerű, és sokan nem értenek velem egyet, de én télen-nyáron ugyanazzal a három bojlival pecázom, és minden évszakban eredményes tudok velük lenni. Régebben én is ügyeltem arra, hogy hideg vízben inkább szénhidrátban gazdag csalival pecázzak, nyáron pedig hallisztessel, de fogás szempontjából nem láttam nagy különbséget. Talán csak az oldódásukban” – tette hozzá Szalma.

A pontyhorgász azt azonban nem titkolja, nincs egyszerű dolga azoknak, aki az év utolsó hónapjában próbálják megfogni a karácsonyi halászlének valót, vagy csak egy-egy nagyobb testű pontyot akarnak horogra csalni. 

„Ha biztosra akarunk menni, akkor érdemes olyan kisebb tavakat választani, ahol rengeteg hal van, mert nem olyan egyszerű a téli kopoltyúsokat kapásra bírni. Ettől függetlenül én nagyon szeretek a hidegben pecázni, mert ilyenkor már jóval kevesebb horgász van a vízparton, sokkal jobban el tudok vonulni” – zárta gondolatait Szalma József. 

Mint ismeretes, kuriózumszámba menő módon Magyarországon először rendeztek pontyfogó versenyt télen. Az I. International Winter Carp Cup Gyékényes (IWCCG) november 25-én, szombat reggel hét órakor kezdődött és december 2-án hét órakor fejeződik be.

Még több friss hírért KATTINTS IDE!

(nyitókép: Kápolna László engedélyével)