2024. június 19. szerda | Gyárfás
Aktuális

Különleges színű hal okozott fejtörést a balmazújvárosi horgásznak

Különleges színű hal okozott fejtörést a balmazújvárosi horgásznak

Szakértők segítségét kérte az a horgász, aki nem tudta megállapítani egy különleges színű halról, hogy melyik fajhoz tartozik.

Minden bizonnyal nagyon meglepődött a horgász, amikor az egyedi megjelenésű hal a kezébe került. Nem is tudta, hogy mi lehet az, így inkább szakértőkhöz fordult. 

„A képen látható hal csalihalgyűjtés során került horogra egy Balmazújváros határában található keskeny, tiszta vizű csatornán. A hal fajának beazonosításában kérnék segítséget” – írta a Magyar Haltani Társaság (MHTT) Mit fogtam? rovatában megjelent levelében T. I.

„A csúcsba nyíló száj, az oldalvonalon található 41 pikkely, valamint az egy vonalban eredő hát- és hasúszó alapján a hal egy bodorka (Rutilus rutilus)” – érkezett a válasz, amelyben kitértek a hal szokatlan küllemére is. 

Az MHTT szerint a különleges szín abból adódik, hogy a melanin nevű fekete pigment a szokásosnál nagyobb mennyiségben van jelen, vagyis a hal enyhén melanisztikus, míg a piros eritrofill és a sárga xantofill alig található meg benne. „Ennek oka genetikai változás, mutáció” – állapították meg. 

A halakban normál esetben négy festékanyag tud szintetizálódni: a fekete melanin, a gyöngyházfényű guanin, a sárga xantofill és a piros színű eritrofill.

Még több friss hírért KATTINTS IDE!

(nyitókép: MHTT)